Karlskronahem höjer hyrorna i mars

Karlskrona Artikeln publicerades

2 procent.

Så mycket höjer Karlskronahem hyran från och med den 1 mars 2019.

3 800 lägenheter berörs.

Karlskronahem höjer hyrorna med 2 procent från och med den 1 mars 2019.
Foto: Patric Söderström
Karlskronahem höjer hyrorna med 2 procent från och med den 1 mars 2019.

Hyresförhandlingarna mellan Karlskronahem och hyresgästföreningen är nu avslutade. Och båda parter är, åtminstone någorlunda, nöjda.

– Vi hade velat se en lägre höjning och Karlskronahem hade önskat en högre. Men vi förstår att stora renoveringsarbeten måste göras, säger Kerstin Johansson, Hyresgästföreningens ordförande i förhandlingsdelegationen.

Framför allt handlar det om ett stort renoveringsbehov i Kungsmarken.

– Men vi ska också genomföra stambyten i flera andra fastigheter. Hyreshöjningen ska också kompensera ökade driftkostnader för el, vatten och fjärrvärme samt personalkostnader, säger Björn Eliasson vd för Karlskronahem.

Det kommunala bostadsbolaget har sedan sommaren 2017 anställt tio personer och ytterligare tre tjänster ska tillsättas inom den närmaste tiden.

– Vi är fortfarande en liten organisation. Med 40 anställda är vi Sveriges minst personaltäta bostadsbolag inom allmännytta, sett till antalet lägenheter. Framför allt vill vi bli mindre konsultberoende och just nu ersätter vi konsulter med egen personal, vilket blir billigare på sikt, säger Björn Eliasson.

Karlskronahems vd Björn Eliasson är nöjd med årets förhandlingar.
Foto: Christian Hylse
Karlskronahems vd Björn Eliasson är nöjd med årets förhandlingar.

En hyreshöjning med 2 procent innebär en höjning på 125 kronor i månaden för en standardlägenhet på 75 kvadratmeter.

Hyresgästföreningen betonar att de inte är helt nöjda, men inte heller missnöjda.

– Vi är medvetna om det stora renoveringsbehovet men hade en önskan om att fördela renoveringskostnaderna på flera år för att få en jämnare höjning av hyran, säger Kerstin Johansson.

Förra året höjdes hyrorna med 0,95 procent. 2017 var höjningen 0,65 procent.

I dagsläget har Karlskronahem 3 800 lägenheter. Ytterligare 400 ska byggas inom de närmaste åren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.