Karlskrona är Sveriges solsäkraste stad

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Jens Olander

När alla soltimmar var räknade placerade sig Karlskrona på en tredje plats. På första plats kom Hoburg, tätt följt av Ölands norra udde, vilket innebär att Karlskrona är Sveriges soligaste stad 2017.

Den stundtals fina sommaren gav Karlskrona en topplacering i årets solliga. Det var jämnt i slutet och det är inte många timmar som skiljer mellan de tre finalisterna.

Till slut vann Hoburg på Gotland med 490 soltimmar, tätt följt av Ölands norra udde som lyckades kamma in 485 soltimmar.

Med 467 soltimmar hamnade Karlskrona på en tredje plats. Men eftersom varken Ölands norra udde eller Hoburg räknas som städer kan Karlskrona återigen stoltsera med titeln ”Sveriges soligaste stad”.

Det är ett glädjande besked för Karlskronas turistchef Terje Pedersen.

– På bästa sändningstid är det oerhört kul att Karlskrona syns som en av de soligaste platserna i Sverige. Turister kommer hit för att de vet att solen lyser här och det är viktig marknadsförning för Karlskrona, säger han.

Har du varit orolig över att ni inte vinner och måste byta er slogan ”Sveriges soligaste stad”?

– Nej, vi har räknat ut att våra farligaste konkurrenter inte är städer. Dessutom går det bäst för oss när vi tävlar i den liga som räknar hela årets soltimmar. Det är något år som vi inte har vunnit, men då håller vi marknadsföringen lågt, säger Terje Pedersen.

Visby är en farlig konkurrent som inte var med i år, tror du att det var en fördel för Karlskrona?

– Det är svårt att svara på. Men det är glädjande att det går så bra för den sydöstra regionen, det gynnar nog oss alla.

Sist Karlskrona stod på prispallen var 2015. Då kom Karlskrona på första plats, och det är den enda gången som staden har vunnit.

När Luleå vann solligan 2014 tog Luleå kommun fram en vandringspokal för att årligen uppmärksamma Sveriges soligaste stad. På solbucklans sockel är solligans alla vinnare genom åren ingraverade.

1990 inledde Sveriges Television mätningen av soltimmar som går under benämningen solligan. Med start vid midsommar räknas antalet soltimmar runt om i landet.

Mätningen pågår i sju veckor och med soltimme menas en timme under vilken den direkta solstrålningen överstiger 120 watt per kvadratmeter.