Julbelysningen ska vara klassisk och stilren

Lyckeby Artikeln publicerades
Janne Borgnes driver Ljusexperten i Karlskrona.
Foto: Stina Pettersson
Janne Borgnes driver Ljusexperten i Karlskrona.

Blekingeborna vill ha sina ljusstakar och stjärnor. Men det ska vara stilrent och sparsmakat. Janne Borgnes som driver Ljusexperten i Karlskrona, tror inte att vi kommer att ta efter amerikanerna.

Redan i november börjar suget efter julbelysning.

– Vi säljer jättemycket i november och fram till första advent, berättar Janne Borgnes som driver Ljusexperten i Karlskrona tillsammans med sin fru Veronica Borgnes.

Nu är kvalitet viktigt för kunderna och de är också beredda att betala mer. Det tror han kan ha med ett ökat miljötänk att göra och att de vill ha något som håller längre.

Olika varianter av den klassiska sjuarmade ljusstaken i vitt är det som säljer bäst. Men två nya färger har slagit igenom nämligen grafit och elefant. Rött är dock inte populärt i år.

Den sjuarmade ljusstaken i vitt säljer bäst men färgerna grafit och elefant har också blivit populära.
Foto: Foto: Ljusexperten
Den sjuarmade ljusstaken i vitt säljer bäst men färgerna grafit och elefant har också blivit populära.

Höga ljusstakar har dessutom blivit eftertraktade.

– De ska passa till dagens höga fönster som går från golv till tak, säger Janne.

Ljusstaken Glory, med vad som liknar en gloria runt sig, har överraskat honom. Han trodde inte att den skulle blir populär men den har sålt bra.

En annan nyhet är dekorationsbelysningen Firework som påminner om ett fyrverkeri.

När det gäller stjärnor vill många ha stora och vita.

– De passar bra till dagens inredning. Många har inrett i vitt och grått, säger Janne.

Den klassiska mässingsstjärnan som har funnits länge är också efterfrågad.

Vad gäller utomhusbelysning köps den något senare, under december. Men den ska vara sparsmakad. Det har inte blivit någon trend i Sverige att efterlikna de amerikanska hemmen med husen inramade av slingor och trädgården full av juldekorationer som föreställer djur. I Blekinge är det vanligaste att bara ha någon slinga till granen eller fruktträdet i trädgården.

– Jag tror inte att den amerikanska trenden kommer till Sverige. Vi är mer för lagom. Det ska finnas en balans. Vi gillar det traditionella. Det ska inte vara för mycket färg och blingbling.

Fakta

Tips

• För att julstjärnan ska hänga rakt kan du köpa ett tillbehör som heter Hänga rakt. Utan det finns det risk att stjärnan till exempel lutar mot fönstret.

• Välj lampa efter vilket sken du vill ha. Ska det vara varmt väljer du cirka 2 200 kelvin. Ska det vara vitt väljer du 2 700 eller 3 000 kelvin.

• Förvara stjärnan i originalförpackningen så håller den längre.

• Ska du klä huset med en slinga, välj en med lågvolt eller lågspänning. Är den S-märkt eller CE-märkt ska den inte vara farlig.

• På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa om vilka elektriska prylar som har återkallats.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.