"Jag vill betala tillbaka till svenskarna”

Karlskrona Artikeln publicerades

På julafton håller Café 3G öppet med julbord för ofrivilligt ensamma. Ägaren Dilman Saaid har bestämt sig för att hålla fast vid traditionen trots att tidigare års samarbetspartners Gylles konditori och Frälsningsarmén hoppat av.

Bröderna Dilman och Mardin Saaid på Café 3G ser fram mot att få bjuda Karlskronas ensamma på julbord i år igen.
Foto: Lena Karlsson
Bröderna Dilman och Mardin Saaid på Café 3G ser fram mot att få bjuda Karlskronas ensamma på julbord i år igen.

– Vi kom till Sverige år 2000 och kände ingen och jag vet vad det är att vara ensam. Men tack vare Sverige har jag jobb och företag och nu vill jag betala tillbaka till ensamma. Många är äldre och väldigt tacksamma.

Traditionen med gratis julbord på Café 3G för hemlösa och ensamma är gammal. Förra julen var första året för Dilman Saaid som tog över från Gylles 2016.

– Det kom 100-150 gäster, och det var sådan glädje. Och nu kommer det in människor och frågar om det blir i år också. Det här känns så viktigt för mig att jag gärna tar lite av min egen lön i december för att kunna ordna det.

Alla som saknar någon att fira jul med är välkomna men det är krav på alkoholfrihet.

Stödkassen är fortfarande medarrangör och Diab frukt och grönt sponsrar liksom Styled by Mardin. Samt delar av Dilman Saaids familj, vänkrets och anställda som kommer och hjälper till.

Mellan klockan 15 och 18 är julbordet dukat till musikunderhållning av Matz Arnström med vänner.

Går ni hem och firar jul själva sedan?

– Nej, det är disk och städning hela kvällen, säger Dilman Saaid.