Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insatser i Hanöbukten ska rädda Östersjön

Klimatförändringarna slår hot mot flera arter i Östersjön.
Såväl torsk som blåmusslor och olika tångarter riskerar utrotning före nästa sekelskifte.
Hanöbukten är ett område som särskilt bör skyddas, enligt en rapport.
Blekinge • Publicerad 16 januari 2018
Flera av Östersjöns arter riskerar att försvinna helt.
Flera av Östersjöns arter riskerar att försvinna helt.Foto: Christian Hylse

Östersjön håller sakta men säkert på att förvandlas till en insjö. Vattnet blir allt sötare och högre temperaturer förändrar förutsättningarna för djur och växter. För att undvika en biologisk katastrof krävs åtgärder, menar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en inledande rapport om hotet mot Östersjön.

Rapporten ger ingen heltäckande bild. Tanken har varit att lyfta fram ett antal nyckelfaktorer som ska beskriva Östersjöns läge år 2099, alltså om ungefär 80 år. Bland annat handlar det om salthalten i vattnet, temperaturen och havsisens utbredning. Rapporten fokuserar också faktorernas effekt på några av Östersjöns viktigaste arter - vikaresäl, torsk, sill, skorv, ålgräs, blåmussla och olika tångarter.

Annons

Enligt Jonas Pålsson, utredare vid enheten för havsplanering, är läget mörkt men inte hopplöst.

– Torsken riskerar utrotning om ingenting görs och det beror inte bara på utfiskning utan även på klimatförändringar. Vi har beställt en första rapport, men det är också inledningen på en mer omfattande studie för att utreda samspelet mellan arterna i Östersjön, säger Jonas Pålsson till BLT.

Den första rapporten är direkt alarmerande.

Blåmussla och tång kan försvinna från hela Bottniska viken. Ålgräs, kallat havets barnkammare, kan försvinna från Stockholm i norr till Skåne i söder samtidigt som flera lekområden för torsken är hotade. Dessutom är flera stammar av sälarten Östersjövikare hotade på grund av allt kortare isvintrar. Om 70 till 80 år finns sannolikt bara ett litet bestånd kvar längst upp i Bottenviken.

– Även om prognosen om klimatförändringarna bara delvis slår in så blir förändringarna i Östersjön väldigt drastiska och de ekologiska konsekvenserna stora.

Två av Östersjöns viktigaste områden blir Hanöbukten och Midsjöbankarna söder om Gotland. Dessa områden kan lyftas fram som så kallade klimatrefugier - det vill säga områden där klimatets påverkan är liten jämfört med på andra platser i Östersjön.

– Hanöbukten är ett väldigt viktigt område för Östersjöns framtid. Där finns lämplig miljö för såväl sill, torsk som blåmussor och olika arter av tång. Exakt hur vi ska skydda de här särskilda områdena återstår att se. Det här är bara början och vi har många mer omfattande studier framför oss, säger Jonas Pålsson.

Rapporten ”Möjliga klimatrefugier i Östersjön baserat på två olika scenarier” har tagits fram av ett konsultföretag och utgör nu ett underlag för den statliga havsplaneringen. Samordnare är Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer:

Annons

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons