Innovativ mötesdag växlar upp

Karlskrona Artikeln publicerades

Det beskrivs som en mötesplats där näringsliv, forskare och besökare möts. Där idéer föds och innovation uppstår. Innovation Day blickar nästa år på allvar mot en internationell marknad.

Innovation Day är en dag då näringsliv, forskare och besökare möts med fokus på fruktsamma samarbeten för företag, utbildning och forskning i länderna runt Östersjön. Den 7 mars nästa år är det dags igen. Då skapas en mötesplats vid BTH som för tredje året i rad är tänkt att samla industriella företag, utvecklare och forskare inom området.

– Grundtanken är att skapa en mötesplats, där idéer tar form, sammanfattar Blue Science Parks vd Magnus Forsbrand. I år satsar vi extra mycket på digitalisering, marin teknik och utveckling inom e-hälsa och arrangerar ett helt nytt matchmakingkoncept som blir en mötesplats där idéer gemensamt mellan olika aktörer runt Östersjön kan ta form som gemensamma utvecklingsprojekt.

Karlskrona kommuns näringslivsutvecklingchef Marcus Fredriksson säger att han märkt ett ökat intresse för Innovation Day även från den polska sidan.

– Det här eventet bidrar till att stärka Karlskronas position som kunskapscenter med spetskompetens, menar han.

Medarrangörer för dagen är Almi, inkubatorn BBI, högskolan BTH, Karlskrona kommun, Stena Line och landstinget som blir Region Blekinge 2019.

– Det är viktigt att vi lyckas omsätta forskningen i innovationer, menar BTH:s samverkansansvarige: Andreas Larsson. Högskolans roll är att göra forskningens roll till nytta för näringslivet. Överhuvudtaget stämmer Innovation Day och högskolans egen profil bra överens.

Dagen ses som fylld av möjligheter, där ljuset riktas på både möjligheter och utmaningar som finns inom det baltiska området.

Som tidigare år delas Propeller Prize, värt 100 000 kronor, ut till två innovativa, unga och expanderande företag inom marin teknik, där sökande kan komma från hela Östersjöomrpdet. Det får nu även sällskap av ett särskilt e-hälsoprojektpris, som består av ett studiebesök på 2020 års e-hälsomässa i Göteborg.

– Nästa års E-hälsomässa ligger för nära inpå Innovation Day, så därför får vinnande företag vänta ytterligare ett år på det studiebesöket, förklarar Per Johansson, från landstinget Blekinge.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.