Ideell mattehjälp i fokus

Karlskrona Artikeln publicerades

I går var det termin­start för mattecentrum på Ehrensvärdska gymnasiet. Varje onsdag ges elever chansen att få gratis hjälp med sina matematikkunskaper – av volontärer.

Johan Eliasson är projektledare för mattecentrum i Karlskrona. Han studerar till civilingenjör och är en av de frivilliga lärarna.
–  Jag vill engagera och få folk att få upp ögonen för matte. Man ska inte tro att det bara handlar om att "hinna ikapp", utan snarare att generellt bättra på deras kunskaper, säger han.
Främst är det gymnasieelever som söker sig till mattecentrum, men även högstadie– och högskoleelever letar sig dit.
Syftet är att ge elever den hjälp som kanske inte alltid hinns med inom skolans ramar. Samtidigt har volontärerna själva fräscha erfarenheter om hur det är att sitta vid skolbänken.
–  Vad som är viktigt är att de får inspiration. Ska man tänka problem­lösning ska man inte se en gångertabell. Jag tror på att tillämpa och hitta verkliga förankringar. I skol­undervisningen har nog många svårt att se vad matte kan användas till i vardagslivet.
Gymnasieeleverna Alexander Rosengren, Ebba Douglas och Amanda Thelin var på plats med sina matteböcker under terminsstarten. Samtliga tycker att det är ett bra initiativ.
–  Det är kul att vara här och plugga med kompisarna. Det känns som att det är mindre press, och jag får nog faktiskt mer gjort här än på lektionerna. Här vill alla plugga, så är det kanske inte alltid i klassrummet, säger Alexander.
Främst uppskattar de att man snabbt kan få hjälp, vilket ofta är ett problem på skolorna.
–  I skolan får man inte alltid tillräcklig hjälp, man kan få vänta tio– tolv minuter eftersom det är för många elever på en lärare. Det är roligare och enklare att plugga här, säger Ebba.
Mattecentrum har öppet varje onsdag mellan 16.00 och 18.00 och det krävs ingen föranmälan för att delta.