Hyrläkare hänvisade till Gud – anmäls av landstinget

Karlskrona Artikeln publicerades
Bilden är en genrebild.
Foto:Claudio Bresciani
Bilden är en genrebild.

En hyrläkare anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) av Landstinget Blekinge på grund av brister gällande språk och medicinsk kompetens, samt stundtals "katastrofal" kommunikation med kollegor och patienter.

Läkaren ska bland annat ha gjort religiösa anspelningar och frågat patienter med psykisk ohälsa om de har sökt hjälp hos Gud, enligt anmälan.

Men det var bara en av rad saker och när mannen till exempel skulle förklara sjukvårdssystemet och varför olika avdelningar skriver remisser använde han liknelser som att det är som "att handla kläder på McDonalds". Vissa personer har även uppfattat hans språkbruk som stötande.

Mannen ska också vara inblandad i ett ärende som kan komma att lex Maria-anmälas. Det framgår att han har gjort utskrivningar till en patient utan att läsa journalen, vilket resulterade i en kombination av läkemedel som är "direkt olämplig", enligt anmälan.

Hyrläkaren arbetade på vårdcentralen i Karlshamn från maj till oktober men där kontraktet med mannen avslutades i förtid.