Hotade polis med ett svärd

Karlskrona Artikeln publicerades
Under natten till lördagen utsatts Blekinge museum för att inbrott.
Foto: Staffan Lindbom
Under natten till lördagen utsatts Blekinge museum för att inbrott.

En man greps i natt när han var i färd med att göra inbrott på Grevagården intill Blekinge museum i Karlskrona. Enligt polisen ska den misstänkte mannen ha varit beväpnad med ett svärd.

Det var under natten till lördagen som en man i 20-årsåldern togs på bar gärning av en polispatrull, sedan ett larm löst ut. En fönsterruta i fastigheten ska ha krossats och i byggnaden stötte polisen på mannen, som ska haft på sig föremål som tillhör museet.

– Han är misstänkt för inbrott, stöld, narkotikabrott eget bruk och förberedelse för grov misshandel, säger förundersökningsledare Michael Hesselberg och fortsätter:

– Han hade ett svärd med sig, men han använde det aldrig. Därför är han misstänkt för förberedelse för grov misshandel.

Den misstänkte mannen, som är i 20-årsåldern, greps men släpptes senare efter förhör och beslut av åklagare. Misstankarna om stöld och skadegörelse kvarstår dock.

Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum, berättar att det inbrottet inte har påverkat öppettiderna under lördagen.

– Vi har kunnat ha öppet som vanligt, men det är klart att det är jättetråkigt att det har hänt. Samtidigt visar det att våra system fungerar. Det var ett snabbt ingripande från polisens sida, och det känns tryggt att veta, att polisen kommer när det händer något, säger han.

Saknar ni något efter inbrottet?

– Grevagården, där mannen bröt sig in, är stängd för renovering. Eftersom det är en pågående polisutredning kan jag inte kommentera något ytterligare. Jag kan bara konstatera att det var ett inbrott, säger Marcus Sandekjer.