Hör premiären för böneutrop i Blekinge

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

På fredagen hördes böneutropet för första gången i den omdiskuterade minareten i Karlskrona. Ett 60-tal mobilkameror åkte upp i luften för att filma det historiska utropet.

Den 17,5 meter höga minareten kunde slutligen invigas några minuter efter utsatt tid på fredagsförmiddagen.

– Jag känner mig full med glädje över att vi ska kunna ha böneutrop utomhus. Jag har nästan samma känsla som när man var i hemlandet, säger Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen strax före det allra första böneutropet.

Minareten har vållat uppståndelse och många kommentarer på sociala medier. Efter ett inlägg om minareten av Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona Christopher Larsson blev han dessutom polisanmäld för hets mot folkgrupp.

När invigningsdagen väl kom var det ett 60-tal personer i olika åldrar och med olika bakgrund som samlades utanför moskén och minareten. Islamiska kulturföreningen bjöd på kaffe och kakor och när tiden för böneutrop närmade sig åkte de flesta mobilkameror upp i luften för att filma Blekinges första böneutrop.

De riktiga högtalarna var fortfarande inte fastmonterade, i stället användes kulturföreningens vanliga högtalare. I ungefär två minuter hördes böneutropet som började med att böneutroparen uttalade orden Allahu Akbar som betyder "Gud är störst".  Sedan följde en kallelse till bön.

Bosse Jönsson, 78, bor i Marieberg och har läst om de kritiska kommentarer som har uttalats i samband med att minareten blev klar.

– Jag tänkte först att jag skulle stanna i Marieberg för att se om ljudet hördes dit men tänkte sedan att det gör det nog inte. Därför tog jag mig hit. Men det hördes ju knappt. Den här ljudnivån kan ingen klaga på tycker jag. Tornet är dessutom fint.

Var det viktigt för dig att komma hit?

– Ja, just för att lyssna själv. Nu har man egna argument om någon skulle börja diskutera.

Efter invigningen är Mulo Djopa nöjd.

– Vi är nöjda med ljudet och kommer att hålla det på den nivån även när de fyra riktiga högtalarna kommer på plats, säger han.

På tornet syns nu flera fästen där ledlampor kommer att sättas upp. När installationen är klar kommer lamporna att tändas samtidigt som gatubelysningen.

I samband med böneutropet fanns två polisbilar på plats för att göra tillsyn.

Fakta

Böneutrop

•  Utropet pågår mellan två och fem minuter och utförs av en Mujezin (böneutropare).

•  Utropet börjar: Allahu Akbar som betyder Gud är störst.

•  Sedan följer en kallelse till bön som handlar om: kom hit till Gud och kom i hans beskydd.

•  Detta upprepas några gånger. Och sedan tar bönen vid.

Minareten har ritats av arkitekten Gunilla Fagerström.

Visa mer...