Hon vill gå obehagligt nära det vackra

Karlskrona Artikeln publicerades
Konstnären Josefine Borgström är uppvuxen i Karlskrona och gick i grundskolan på Svettpärlan. Ett stenkast därifrån, på Litorina folkhögskola, visar hon nu sin utställning Bodies.
Foto:Staffan Lindbom
Konstnären Josefine Borgström är uppvuxen i Karlskrona och gick i grundskolan på Svettpärlan. Ett stenkast därifrån, på Litorina folkhögskola, visar hon nu sin utställning Bodies.

Konstnären Josefine Borgström visar sin utställning Bodies på Litorina folkhögskola.

– Kontraster skapas när jag går obehagligt nära det vackra.

Utställningen Bodies hade i går vernissage på Litorina Folkhögskola. Konstnären Josefine Borgström, ursprungligen från Karlskrona, bor numera i Malmö. Det är hennes första utställning på egen hand men hon har tidigare varit representerad vid grupputställningar.

– Jag är ganska ny som konstnär. Jag har läst Fri konst i två år på Östra Grevie folkhögskola och gick ut förra våren, förklarar Josefine Borgström.

I sin konst undersöker hon den kvinnligt kodade kroppen och den kvinnliga sexualiteten. Bodies innefattar målningar i olja, skulpturer och fotografier, och verken har namn som ”Soft spot”, ”Scars” och ”Flesh without blood”.

  – Det mesta jag gör är självporträtt, det är min kropp. Det är enkelt, det går snabbt och jag har alltid min kropp med mig. Jag gillar detaljer och hittar alltid något att arbeta med. Jag vill skapa abstraktion utifrån det konkreta, säger hon.

  Även utöver kroppen använder Josefine Borgström vad hon redan har. Fotografierna tar hon med sin Iphone och ett billigt makroobjektiv, och skulpturerna är fyllda med gammal kuddstoppning.

  – Jag vill jobba med det jag redan har, då behöver jag inte vara beroende av något.

  Vad verken föreställer lämnar hon till betraktaren att avgöra.

  – Som fotografierna, om det är läppar eller frukt – det får betraktaren själv bestämma. Och det gör de ändå beroende på vilka erfarenheter de har och vem de är.

  Till vardags är Josefine Borgström en av tolv konstnärer i Ateljékollektivet i Malmö. Hon är också bildlärare på Aktiv ungdom, en förening för underprivilegierade ungdomar.

  Hur är konstnärslivet i Malmö kontra Karlskrona?

  – I Malmö finns ett mer kollektivt tänk och det finns väldigt många gallerier. Många konstnärer går ihop och startar kollektiv med egna gallerier. Men jag har inte så mycket att jämföra med, jag flyttade från Karlskrona efter gymnasiet.