Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon brygger mästaröl för fulla muggar

Jessica Heidrich, 42, är stamcellsforskaren som sadlade om.
Och gjorde sin stora hobby till sitt yrke.
Nu gör hennes baby sitt segertåg genom Sverige. Och har redan fått ett av de finaste priserna en öl kan få.
Karlskrona • Publicerad 20 september 2011
Foto: 
Foto: 

Förra året rankades hennes Indian Pale som en av världens främsta i sitt slag på European Beer Star Award.

– Det har aldrig hänt en svenskt öl tidigare, säger en nöjd men mycket ödmjuk Jessica Heidrich.

Annons

Det är nästan så att Sveriges hetaste ölbryggare själv har lite svårt att förstå den kometkarriär hennes St Eriks öl har gjort.

När hon landade på Fox and Anchor i Karlskrona på måndagskvällen blev ölprovarrummet snabbt fullt.

Men någon dununge är hon inte.

Jessica Heidrich har bryggt öl i 20 år. Hon är fyrfaldig svensk mästare i ölbryggning, internationell öldomare och ansvarig för domarutbildningen i Sverige.

Men det var faktisk studierna i mikrobiologi och biokemi som gjorde att hon fick upp ögonen för ölbryggning.

Intresserad som hon är av god mat och dryck är Jessica ständigt på jakt efter nya smaksensationer. Hon jämför sitt skapande av nya ölsorter med matlagning, där man har en slags inre känsla för hur den goda maträtten ska smaka.

Och det kan vara många saker som triggar igång henne; en doft från en restaurang, ett bakverk eller en mustig parfym som sveper förbi.

Alldeles för ofta ertappar hennes sambo henne mitt i natten med att testa olika smaker.

För det är nämligen som hon säger pinsamt enkelt att göra öl därhemma.

– Allt som behövs är malt, humle, jäst, vatten, en stor gryta och några hinkar. Saker som man alltid har hemma, säger 42-åringen som för två år sedan fick frågan om hon ville hjälpa Skandinaviens största ölimportör att återskapa det anrika St Eriks öl.

Annons

Numera är hon en "Flying Beermaker”, vilket betyder att hon inte har något eget bryggeri. Hennes öl bryggs i Uppsala och i Sigtuna. Runt 30 000 liter i månaden blir det för närvarande. Men mer kommer det att bli.

Vad som är framgångsreceptet?

– Att skapa ett öl som balanserar precis på gränsen. Men det får inte vara avskräckande för den ovana öldrickaren samtidigt som det måste vara intressant för ölnörden, säger den forna stamcellsforskaren.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons