Stor jobbtillväxt i Blekinge under förra året

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Statistiska centralbyrån har tagit fram nya siffror som visar att Blekinge hade den åttonde högsta jobbtillväxten i Sverige under 2017.

Totalt ökade Blekinge med antalet sysselsatta med 975 personer, en ökning med 1.5 procent vilket kan jämföras med riket som ökade med 1,4 procent. Totalt uppgick antalet sysselsatta i Blekinge till 66 936.

– Att befolkningen i regionen är sysselsatta är centralt för välfärdens utveckling, Sysselsättningsgraden kan ses som ett mått på det samt för hur väl humankapitalet i regionen används, säger Simon Ljungqvist, analytiker på Region Blekinge. En högre sysselsättningsgrad innebär generellt ökade skatteinkomster.

Den kommun i länet som sysselsättningsgraden ökade mest var i Olofström medan den fortsatt är högst i Sölvesborg. I Ronneby var utvecklingen svagare och är den kommun där sysselsättningsgraden är lägst.

Med antal sysselsatta i Blekinge menas personer 20-64 år som arbetar i Blekinge. Oavsett ifall de bor i Blekinge eller pendlar in.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.