Hockeylegendaren har gått ur tiden

Karlskrona Artikeln publicerades
Den förre Karlskrona IK-spelaren Des Moroney gick bort under natten mot söndagen.
Foto: Bass Nilsson
Den förre Karlskrona IK-spelaren Des Moroney gick bort under natten mot söndagen.

Han var känd för sin fina skridskoåkning och sin hårda spelstil. Under natten mot söndagen gick den förre Karlskrona IK-spelaren Des Moroney bort stilla i sömnen.

Kanadensaren Des(mond) Moroney kom till Sverige som 27-åring då han 1962 värvades till Fagersta AIK. Det kom att bli starten för att importera hockeyspelare från andra sidan Atlanten.

När han började spela hockey fanns det bara sex lag i NHL, National Hockey League, och han vände därför blicken mot Europa och Sverige.

Efter att ha spelat i bland annat Rögle BK, Tingsryds AIF och Örebro IK hamnade Des Moroney 1976 i Karlskrona IK. Där spelade han under två säsonger sammanlagt 37 matcher och gjorde nio mål.

Desto mer imponerande var siffrorna över antalet minuter som tillbringades i utvisningsbåset. Hela 95 minuter hann det bli under de 37 matcherna och Des Moroney levde upp till sitt rykte om att vara en hård tuffing.

Den mytomspunne kanadensaren gjorde ett så stort intryck i Sverige att Svenne Rubins gjorde en hel låt om honom. Låten handlade om samlandet av hockeybilder och uttrycket ”Finns det någon som har Des Moroney i dubblett?” grundades här.

Efter den aktiva karriären som spelare blev han tränare och Des Moroney var ett välbekant ansikte som idrottslärare i Karlskrona. Efter att ha blivit svensk medborgare hann han till och med med att spela några matcher i svenska b-landslaget Vikingarna och vara assisterande förbundskapten i Tre kronor.

På äldre dar flyttade Des Moroney till Skivarp i Skåne där han var tränare i karate.

Under natten mot söndagen gick han bort, 83 år gammal.

– Han somnade in och vaknade inte igen. Han hade inte ont och det gick värdigt till. Pappa var katolik och hade sin tro så han var inte rädd för döden, säger dottern Kelly Moroney.

Des Moroney lämnar efter sig sin fru Margaret, döttrarna Kelly och Caroline samt sin son Peter från ett tidigare äktenskap.