Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är bygget som får arkitektpriset 2017

Det blir ubåtshallen som får Karlskrona kommuns arkitektpris 2017. Det tillkännagavs på torsdagsförmiddagen. Men arkitekten själv satt på ett försenat flyg.
KARLSKRONA • Publicerad 7 december 2017

Ubåtshallen.
Ubåtshallen.Foto: Staffan Lindbom

Priset delades ut på miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde under torsdagsförmiddagen. Det skulle ha delats ut klockan 10, men arkitekten Björn Malmström satt då på ett försenat flyg.

Annons

- Vi kan vara stolta över att har mycket god arkitektur med god kvalitét i vår kommun. Och tänk vad många spännande projekt vi har framför oss som ska byggas, säger förvaltningschef Hans Juhlin före prisceremonin.

– Det här är jätteroligt och något som vi är oerhört stolta över, säger pristagaren Anders Magnusson, Statens fastighetsverk.

– Det är extra spännande när man har varit med från starten och vet om alla hinder som varit längs vägen. Det var en otrolig utmaning, ett overkligt projekt som man nästan inte trodde på från början, säger han.

Till slut anlände också arkitekten Björn Malmström och då kunde blommor och prispengarna på 15 000 kronor delas ut innan pristagarna fick ordet.

”Vi ville inte att ubåtshallen skulle likna en byggnad utan mer ett marint och modernt föremål”

Foto: Staffan Lindbom

– Man hade hört från Blekinge att "det gaur inte" men det gick, sade Björn Malmström när han visade en bildserie om hur han tänkte i samband med ritningarna av ubåtshallen.

I Karlskrona kommuns motivering framgår att arkitekten, som även har ritat Marinmuseum, på ett sinnrikt sätt gestaltat en byggnad med inspiration av stealthteknik där modern skeppsbyggnad tar sig uttryck i formspråket.

– Vi ville inte att ubåtshallen skulle likna en byggnad utan mer ett marint och modernt föremål där man inte kunde skilja på väggar och tak och inte behöver bry sig om spröjsade fönster till exempel, säger arkitekten.

Teamet bakom ritningarna lät sig därför inspireras av försvarsbyggnader, marina fartyg.

Ursprungstanken att bygga in ubåten i vattnet var ohållbart och inte heller idén att sänka ner ubåten i marken var möjlig.

Annons

– Det var alldeles för förorenat på platsen så därför blev den några meter högre än vad som kanske var önskvärt ur en miljöaspekt.

Planerna på ubåtshallen började redan 2007 och invigdes på Stumholmen nationaldagen 2014.

Trots det nyvunna priset nämnde både fastighetsägaren och arkitekten hur Ubåtshallen kan förfinas ytterligare.

– Dykarklockan som står framför ubåtshallen i dag tar mycket uppmärksamhet. Den skulle vi vilja flytta ut till gräsmattan så att man hade kunnat sätta bänkar framför entrén och skapa en mötesplats. Det ska vi kämpa för för att få till, sade Anders Magnusson.

Han sammanfattar projektet och framgångarna med orden samverkan, engagemang och mod.

– Vi var många parter som ville samma sak och som var envisa i den vision vi hade målat upp. Engagemanget var otroligt, inte minst från ubåtsklubben Hajen. Sedan är det ju unikt att folk som lever och bor på Stumholmen inte var emot projektet – det kom inga överklaganden – det är nog det högsta betyget.

Yamile Lindgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons