Hatstorm efter kritiken mot Statt

Karlskrona Artikeln publicerades

17-åriga Alicia Hedberg utsattes för en storm av näthat efter att hon och kollegorna kritiserat klubben Statts agerande på fredagskvällen

– Som ung tjej är man väldigt utsatt, det har jag känt ofta.

”Hon har legat med halva stan”. ”Slynor”. ”Hon är det största skämtet ever, vilken pajas”. ”17-åringen förtjänar all skit hon kan få”.

På måndagen när artikeln om vad som ska ha hänt på Statt på fredagskvällen publicerades exploderade sajten Jodel av hat mot Alicia Hedberg. Hon är entrévärd på nattklubben och en av de tre anställda som öppet berättade om bråket som fått stor uppmärksamhet och som nu lett till både polisanmälningar och utredningar.

– Vi hade ju förväntat oss att folk skulle säga emot, men inte på det här sättet med hat och anonyma påhopp, säger Alicia Hedberg.

I början handlade det mesta om vad som egentligen hände, vem som gjorde vad och vad som var sant eller inte. Enligt flera vittnen ska klubbchefen ha varit berusad och uppträtt hotfullt och aggressivt mot sina anställda när vakterna inte ville släppa in personer i kön som enligt vittnena var alldeles för fulla för att få komma in. Vakterna bestämde sig för att gå hem och polisen hjälpte till att stänga klubben en timme tidigare.

Nattklubbschefen själv förnekar uppgifterna om att han ska ha varit berusad och hotfull och säger att det är ”lögn och förtal”. Men diskussionerna på nätet eskalerade snabbt och kommentarerna kom istället att handla om Alicia Hedberg som person. Vem hon har legat med, hur hon sköter sitt jobb och hennes personliga relationer.

– Det känns så orättvist att jag blir utsatt för påhopp och kränkningar för att jag vågar säga ifrån. Men sådan är jag, jag tycker och tänker om saker och jag säger till när något är fel. Jag är väldigt öppen i sociala medier och på min blogg och vissa tycker att jag förtjänar att ta skit för det.

På sajten Jodel är alla anonyma och Alicia Hedberg har ingen aning om vem hatet kommer från, men hon berättar att det finns många trådar av flera olika personer. Hon berättar också att de hoppat på några av hennes vänner och familjemedlemmar. Det anonyma hatet har fortsatt hela veckan.

 

”Så fort vi tjejer och kvinnor yttrar oss om större saker så blir vi indragna i något som har med sex att göra”, säger Alicia Hedberg.
Foto: Marcus Palmgren
”Så fort vi tjejer och kvinnor yttrar oss om större saker så blir vi indragna i något som har med sex att göra”, säger Alicia Hedberg.

– Jag har ingen talan, det är svårt att skydda sig när alla är anonyma. Det känns jobbigt att läsa saker om familjen, jag känner mig förnedrad och kränkt.

Alicia Hedbergs mamma, Sara Anderberg, har också tagit del av kommentarerna.

– Först tog jag lätt på det och tänkte att det bara är kommentarer på internet, men när jag läste Alicias blogginlägg förstod jag hur illa det var. Människorna som skriver är så hatiska och det är så rått. Man förstår att en del ungdomar tar livet av sig på grund av det som händer på nätet.

Hon tycker att dottern och hennes kollegor är starka som vågade tala ut.

– Men jag undrar vad som hade hänt om det istället var de manliga vakterna som hade berättat. Hade de utsatts för samma hat?

Alicia Hedberg tror inte det.

– Så fort vi tjejer och kvinnor yttrar oss om större saker så blir vi indragna i något som har med sex att göra. Som ung tjej är man väldigt utsatt, det har jag känt ofta.

I veckan skrev hon ett blogginlägg om näthatet och efter det har flera personer stöttat henne. En av killarna bakom de anonyma inläggen bad om ursäkt via Facebook.

– Men just nu är jag för upprörd för att acceptera hans ursäkt. Jag tycker att folk ska lära sig att bli mer källkritiska innan de sprider en massa lögner som skadar människor.

Hur påverkar de här händelserna dig?

– Jag tänker iallafall inte att förändra mig. Nu när jag går ut i media igen kommer folk att hoppa på mig, men jag ska fortsätta säga ifrån, säger Alicia Hedberg.