Här uppmanas boende att knacka på hos grannen

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Initiativet Huskurage införs nu hos två fastighetsbolag i Karlskrona.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Initiativet Huskurage införs nu hos två fastighetsbolag i Karlskrona.

Nu har två fastighetsbolag valt att införa initiativet Huskurage i sin verksamhet. Kvinnojouren Karlskrona berättar i ett pressmeddelande att Heimstaden, med cirka 600 lägenheter, och Linderoths fastigheter, med nio fastighetshus, har bestämt sig för att införa det.

BLT har tidigare berättat om Huskurage som är en form av grannsamverkan för att förebygga våld i nära relation. Det är en policy som innebär att bostadsbolagen tar ställning mot våld i nära relation och uppmanar sina hyresgäster att knacka på vid misstanke om våld i hemmet.

– Människor är ofta rädda för att lägga sig i andras liv, man vill inte störa. Men att knacka på en grannes dörr om man tror att någon far illa där inne kan rädda liv, har Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig för Kvinnojouren, tidigare sagt till BLT.

”Genom att införa Huskurage som policy och handlingsplan för hur grannar ska agera vid oro för våld i nära relation kan vi rädda liv och synliggöra barn och vuxna som utsätts. De visar engagemang, omtanke och civilkurage för sina hyresgäster och för denna viktiga fråga, våld i nära relation”, skriver Kvinnojouren nu i pressmeddelandet.