Här har invånarna högst medianinkomst

Blekinge Artikeln publicerades
Karlskronaborna har högst medianinkomst i länet.
Foto:JESSICA GOW / TT
Karlskronaborna har högst medianinkomst i länet.

Danderyd i Stockholm tjänar mest och första Blekingekommunen kommer först på 120 plats på listan.

I Sverige var medianinkomsten 270 000 kronor under 2016 enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp fem den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Bland blekingarna var det Karlskronaborna som hade högst medianlön med sina 258 988 kronor, vilket ger en 120:e plats i riket. Lägst medianlön hade Ronnebyborna med 240 036 kronor vilket ger en 227:e plats.

Medianinkomsten beräknas från totala inkomsten från tjänst (löneinkomst, pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan) och inkomst av näringsverksamhet. . I undersökningen har Statistiska centralbyrån bara räknat med invånare som är 20 år eller äldre.

Ett medianvärde är det mittersta värdet om man radar upp alla ingående värden, i det här fallet årsinkomster, från lägst till högst. Om det är ett jämnt antal ingående värden räknar man ut medelvärdet av de två mittersta värden.

Medianvärde ska inte förväxla medelvärde där resultatet av alla ingående värden divideras med antalet värden.

Fakta

Blekinges medianinkomst

Karlskrona: 258 988

Ronneby: 240 036

Karlshamn: 252 236

Olofström: 245 487

Sölvesborg: 249 564

Visa mer...