Här får Karlskrona ett sju meter högt landmärke

Vedeby Artikeln publicerades
5 bilder

Karlskronas östra infartsled får snart ett nytt landmärke.

Ett sju meter högt kaveldun av konstnären Anders Kappel.

Skulpturen ska placeras utanför den nya träningshall, b-hallen, som byggs i anslutning till Vedebyhallen. Såväl byggnaden som skulpturen ska stå färdiga under hösten.

Konstnären Anders Kappel har nu sex månader på sig att färdigställa sitt verk.

Han ser fram emot uppdraget.

– Det ska bli roligt att jobba med Bulrush (Kaveldun), som jag kallar konstverket. Tanken är att det ska föreställa ett kaveldun och knyta an till kusten och skärgården. Men den ska även symbolisera en satellit som med full energi lämnar utskjutningsplatsen, Karlskrona i det här fallet, och gör en vändning i rymden innan återkomsten till hemstaden. I verket ryms energi och även min resa, säger han till BLT.

Han tillbringade sina första levnadsår på Hasslö, där fadern var kantor och lärare. Familjen flyttade senare runt i länet och han bodde under ungdomsåren i Ringamåla, norr om Karlshamn. Där kom han i kontakt med den då intensiva musikscenen i västra Blekinge. Han lämnade Blekinge för att studera konst på Forum i Malmö och Konstakademien i Stockholm. I dag bor han med sin hustru i Simrishamn. 2011 hade han en uppmärksammad konstutställning i Konsthallen, Karlskrona.

– Jag har själv spelat ishockey och även undervisat i gymnastik innan jag började på konstskola. Därför ligger det här projektet mig varmt om hjärtat. Jag hoppas min skulptur även signalerar lek och skapar en identitet för området, säger Anders Kappel.

Skulpturen byggs i galvaniserat och industrilackat stål och monteras i en betongsockel, likt en vanlig lyktstolpe.

Kostnaden för Anders Kappels verk är 180 000 kronor, inklusive montering på plats. Invigning beräknas till den 18 december 2017.

Fakta

Anders Kapell

Född: 1956 på Hasslö utanför Karlskrona.

Bor: I Simrishamn.

Utbildning: Konstskolan, Kristianstad (1975-77), Forum Malmö (1979-82), Royal Academy of Fine Arts Stockholm (1982-87).

Aktuell: Skapar numera främst skulpturer till offentliga miljöer och har fått uppdraget att göra en sju meter hög skulptur som ska placeras vid Vedebyhallen.

Visa mer...