Här är planerna för Lyckebys nya bibliotek

Lyckeby
Lyckeby bibliotek växer från 290 till 500 kvadratmeter när de flyttar in i gamla ÖB:s lokaler. Nu pågår planeringen av vad det nygamla biblioteket ska fyllas med.
Foto:

Från 290 kvadratmeter i ett hus från 1800-talet till 500 kvadratmeter nyrenoverade lokaler.

När det nya kulturhuset i Lyckeby står klart får invånarna ett helt nytt bibliotek. Frågan är vad det ska fyllas med.

Exakt när Lyckeby får sitt nya kulturhus vet ingen och som BLT tidigare rapporterat är bygget försenat på grund av gifter i marken. Men på Lyckeby bibliotek som är en av de verksamheter som ska in i det nya huset är planeringen i full gång.

– Det är jättekul att vi erbjuds den här möjligheten, men att flytta ett helt bibliotek är ingenting som görs i en handvändning. Det finns en hel del att tänka på och vi påbörjar den processen nu, säger bibliotekschef Detlef Barkanowitz.

En del handlar om vad alla de 500 kvadratmetrarna ska fyllas med, förutom själva litteraturen. I den planeringen vill bibliotekschefen ha med sig besökarna och i veckan hölls det första av flera dialogmöten. Några av önskemålen är föreläsningar och författarbesök, tysta avdelningar, fler tidningar och särskilda rum för släktforskning.

– Det var inget revolutionerande som kom fram, men det är bra att vi har en samsyn. Besökarnas önskemål stämmer väl överens med det vi vill göra med biblioteket.

Ett annat förlag är att hålla öppet när det är stängt, det vill säga meröppet. Det systemet finns redan på biblioteken i Holmsjö och Jämjö.

– Då kan man utnyttja biblioteket även när det är obemannat, vi ska undersöka den möjligheten, säger Detlef Barkanowitz.

Lyckeby bibliotek är det näst största och ett av de mest välbesökta av kommunens tio folkbibliotek. Det har funnits i det före detta tingshuset sedan 1980 och behovet av nya lokaler är stort.

– Det är ett jättefint hus, men vi har ett antal arbetsmiljöproblem som tillgänglighet och dålig ventilation. Många av de krav som i dag ställs på kommunala byggnader uppfylls inte.

I de nya lokalerna blir de granne med bland annat en fritidsgård, något som ska märkas på det nygamla biblioteket.

– Vi ska ha samtal med de andra verksamheterna för att ta reda på vilka behov som finns. En del kanske vill använda biblioteket som studieplats.

Det är mycket som ska falla på plats och Detlef Barkanowitz vill ha in fler synpunkter från besökarna innan de bestämmer innehållet i de nya lokalerna. Ändå är flytten av Lyckeby bibliotek ”bara en förövning”.

– År 2020 ska hela stadsbiblioteket flytta in i det nya kulturhuset på Trossö. Det blir en spännande process.