Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han räddade livet på sin kollega

Fredagens jobbfika kunde ha blivit Jan-Åke Sjöbergs sista. Men en rådig insats från kollegan Patrik Lithander räddade hans liv.
Karlskrona • Publicerad 20 september 2019
Jan-Åke Sjöberg tillsammans med kollegan, och numera även hjälten, Patrik Lithander.
Jan-Åke Sjöberg tillsammans med kollegan, och numera även hjälten, Patrik Lithander.Foto: Citygross

Det är fredag eftermiddag och kollegorna Jan-Åke Sjöberg och Patrik Lithander sitter i fikarummet på Citygross i Karlskrona.

– Vi sitter och pratar när Jan-Åke plötsligt sätter i halsen, berättar Patrik.

Annons

Det är en bit knäckebröd som har satt sig på tvären:

– Han försöker hosta upp det men det går inte och snart blir han så röd, som den rödaste tomat i ansiktet och börjar grimasera. Och sen går han iväg.

Turligt nog har Patrik det färskt i minnet från HLR-utbildningen, att folk som sätter i halsen kan dra sig undan eftersom att de kanske behöver kräkas upp det som fastnat. Så Patrik går efter kollegan ut i det intilliggande köket. Men Jan-Åke blir bara rödare och rödare, och kippar efter luft. När Patrik inser att arbetskamraten inte kommer att få upp brödbiten för egen maskin rusar han till undsättning:

– Jag gick jag fram till honom och tryckte till rejält tre gånger. Efter tredje gången sa han till mig att det räckte och att biten hade lossnat.

Så genomför du HLR:

Här saknas innehåll

Efteråt satt de båda kollegorna kvar i fikarummet tillsammans i flera minuter. Helt tysta.

– Vi fattade ingenting. Det är knappt så jag kommer ihåg det faktiskt, säger Patrik och fortsätter:

– Vi avslutade i alla fall med en high five, och sen gick vi ner och jobbade.

Citygross i Karlskrona, där de båda arbetar, lade på fredagen ut en bild på sin Facebooksida där de hyllar Patrik Lithander och kallar honom för en hjälte. Själv är Patrik väldigt ödmjuk när han berättar om sin insats:

– Jag kände att jag var den enda där då, och gör inte jag något så gör ingen annan nåt heller.

Patrik och Jan-Eriks arbetsgivare har regelbundna HLR-utbildningar för personalen. Själv har Patrik varit med vid två tillfällen:

Annons

– Men jag är inte färdig för det. Man behöver hela tiden uppdatera sina kunskaper, säger han.

Fakta

HLR

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

Källa: Vårdguiden.

Melina EkhSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons