Hållbart och säkert i fokus på näringslivsdagar

Karlskrona Artikeln publicerades

Det började i en aula och fortsatte i en gympasal.

Numera har Näringslivsdagen vuxit och blivit två.

I år firar mässan 15 år och då med fokus på hållbarhet och IT-säkerhet.

Näringslivsdagarna invigdes med musik och dans av Kulturskolan.
Foto: Christian Hylse
Näringslivsdagarna invigdes med musik och dans av Kulturskolan.

Eva-Marie Andersson, ordförande i Karlskrona Företags & Hantverksförening, KFH, låter märkbart stolt när hon berättar att det är det sista året med operativt ansvar för Näringslivsdagarna. 15 år får räcka. Nu får andra ta över.

– Vi har ett väldigt spännande program, tycker jag nog. Under fredagen ska vi visa hur sårbara många företag är. Vi ska genomföra en hackerattack live här i mässhallen, säger hon.

Och det går ganska snabbt att se den röda tråden på årets näringslivsdagar. Representationen av företag som sysslar med IT-säkerhet och företag med ett utpräglad hållbarhetstänk är stor. Även Karlskrona kommun hade ett medvetet miljötänk i sin monter.

– Vi vill att allt fler upptäcker vår bilpool och kommer även presentera alla våra nya upphandlingsprojekt under näringslivsdagarna, säger Mikael Augustsson, upphandlingschef.

Elma Imsirovic, Emilia Zelmerlöw och Maja Hellkvist i UF-företaget UseAgain vill ge gamla kläder nytt liv.
Foto: Christian Hylse
Elma Imsirovic, Emilia Zelmerlöw och Maja Hellkvist i UF-företaget UseAgain vill ge gamla kläder nytt liv.

Flera UF-företag hade också affärsidéer med miljö i fokus, som exempelvis UseAgain UF.

– Vi hämtar upp kläder och accessoarer som folk inte längre vill ha och säljer det vidare på Instagram. Vi ska även ha ett stort event i april där vi ska sälja saker, säger Emilia Zelmerlöw, UF-företagets vd.

Kläder som inte blir sålda ska skänkas till Stödkassen.

– Då hjälper vi personer som har det svårt just nu. Dessutom behöver inte kläderna fraktas lång väg, säger Elma Imsirovic.

Från att ha varit en kommunal angelägenhet i Karlskrona, första året representerade samtliga fyra utställare Karlskrona kommun, så har mässan vuxit. Numera finns utställare även utanför Blekinges gränser. Torsås kommun är ett exempel. Där råder ingen hejd på entusiasmen över Revy-SM 2020 - ett mästerskap som på grund av lokalbrist i hemkommunen arrangeras i Konserthuset, Karlskrona.

– Vi är rejält taggade redan nu och kan berätta att det blir tre publika föreställningar i augusti nästa år, säger Bengt Andersson i revysällskapet Revyarna.

Förra året besökte 3 700 människor näringslivsdagarna i Tennishallen. Eva-Marie Andersson, tror det kan bli nytt rekord i år.

– Intresset är på topp.

Fler utställare på mässan
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.