Guldbaggevinnaren: ”Är helt fantastiskt här”

Karlskrona Artikeln publicerades
Katarina Ewerlöf tillsammans med BLT:s kultur och nöjesredaktör Elin Thornberg gästade under onsdagskvällen Biobaren i Karlskrona.
Foto:Samuel Abrahamsson
Katarina Ewerlöf tillsammans med BLT:s kultur och nöjesredaktör Elin Thornberg gästade under onsdagskvällen Biobaren i Karlskrona.

För 17 år sedan fick hon en Guldbagge. Sedan dess har hon synts i mängder av filmer och teatrar. Men Katarina Ewerlöf glömmer aldrig sina rötter i Karlskrona.

– Jag älskar varje tillfälle som jag kommer hit, säger hon.

Filmfestivalen i Karlskrona rullar på och under festivalens näst sista dag kom Katarina Ewerlöf på besök till Biobaren för att prata om hennes liv som skådespelerska. Ewerlöf är kanske mest känd för sin roll som Sara i filmen Tomten är far till alla barnen som gav henne en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Nu öppnar hon för en uppföljare till filmen.

– Vi har pratat lite om att göra en uppföljare, det hade passat bra nu med att barnen har blivit vuxna i filmen. Men det finns inga konkreta planer mer än att vi pratat om det, säger Ewerlöf.

När det gällde att komma och besöka filmfestivalen när hon fick frågan var det ingen tvekan från Ewerlöf som har starka rötter till Karlskrona.

– Jag är i Karlskrona så mycket jag kan då jag har sommarstuga ute på Hasslö. Men sedan är min mormor och morfar härifrån så jag har alltid återvänt när jag kunnat. Karlskrona är helt fantastiskt och fortfarande rätt mycket i skymundan, fler borde få upp ögonen för att komma hit.

Under den dryga halvtimmen som Ewerlöf pratade inför publik tillsammans med BLT:s kultur och nöjesredaktör Elin Thornberg så berättade hon bland annat om ett speciellt minne hon har härifrån.

– Det var när jag spelade in kortfilmen Koffein för tio år sedan. Då hörde en man oss prata på radio och när vi var färdiga för dagen fick jag veta att hon stod och vänta på att få träffa mig. Jag visste inte alls vem han var men då visade det sig att han hade dragit el hos min morfar på 50-talet och då hade han tagit en kaffemal på vinden i det huset. Han berättade att han inte var någon tjuv och såg nu sitt tillfälle och lämna tillbaka den. Så nu har jag den hemma, säger Katarina Ewerlöf.

Fakta

Har fått Guldbagge

Katarina Ewerlöf, 57, är kanske en av våra främsta skådespelerskor både när det gäller att vara med i film, serier och stå på scen i teater. Den mest igenkännande rollen har hon nog från filmen Tomten är far till alla barnen som hon fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll år 2000. Ewerlöf är också en av Sveriges mest anlitade uppläsare av ljudböcker och deläger sedan 2011 ljudboksförlaget AB Svenska Ljud Audiobolag tillsammans med Carlson Invest samt skådespelarna Johan Rabaeus och Krister Henriksson.

Visa mer...