Grus i maskineriet

Karlskrona Artikeln publicerades
Det fattas slantar i den kommunala ekonomin och långt ifrån alla planerade investeringar har kunnat genomföras.
Det fattas slantar i den kommunala ekonomin och långt ifrån alla planerade investeringar har kunnat genomföras.

De goda ekonomiska resultatens tid är förbi. Det har kommit grus i kommunens maskineri.

Det preliminära bokslutet för 2018 är ingen rolig läsning konstaterar kommunalrådet Magnus Larsson (C) med en suck. Karlskrona kommun visar förvisso ett överskott på 23 miljoner kronor, men hade budgeterat för 58 miljoner kronor. Det skiljer också rejält mellan en kostnadsökning för kommunen på runt fyra procent och ökningen av statsbidrag och skatteintäkter på 2,4 procent.

– De stora negativa avvikelserna ligger på nämnderna, kommenterar Börje Dovstad (L) i kommunstyrelsen. Det stora sorgebarnet är socialnämnden som nyligen chockade med ett underskott som skulle kunna närmare sig 80 miljoner kronor.

– De är inte omöjligt att det blir en ombudgetering längre fram. Men vi måste räkna lite till på det och se vad bland annat statliga pengar (migrationspengar) kan leda till.

Hittills har bara en tredjedel av planerade investeringar genomförts. Det är ingen nöjd med.

– Med sjunkande befolkningstal finns det samtidigt en osäkerhet kring byggen av förskolor och skolor. I några fall får vi se över möjligheten till samlokalisering och byten av lokaler, säger Håkan Eriksson (S) som utlovade en total översyn av investeringsprojekten under det närmaste året.

Men oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) är inte nådig i sin dom.

– Styret har tappat kontrollen. Det är ett dåligt ledarskap. Nu är vi tillbaka på en nivå för Karlskrona kommuns ekonomi motsvarande innan skattehöjningen, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.