Glädjebesked: Trendbrott för niornas betyg

Karlskrona

Glädjande siffrorna redovisades för kunskapsnämndens arbetsutskott under torsdagen. Antalet elever som har godkänt i alla ämnen i årskurs 9 på de kommunala skolorna har nämligen i år ökat med 4,6 procentenheter. Därmed har en negativ trend brutits, framgår av ett pressmeddelande från Karlskrona kommun.

Nästan 75 procent av 563 elever som går i årskurs nio på de kommunala skolorna har godkänt i alla ämnen i år.

– Det är många olika faktorer som ligger bakom ökningen, bland annat ett medvetet arbete från lärare och rektorer, säger Ann-Christin Nielsen, som är avdelningschef stöd, kvalitet och utveckling på kunskapsförvaltningen.

Håkan Eriksson (S), ordförande i kunskapsnämnden, kommentererar:

– Vårt viktigaste mål är att eleverna i våra skolor når kunskapsmålen. Varenda elev förtjänar att kunna nå dem. Därför följer vi resultaten så noggrant och ofta vi kan för att få möjlighet att hjälpa varje elev så bra som möjligt. Vi är förstås glada att resultatet har gått upp i årskurs 9 men slår oss självklart inte till ro med det, säger han.

För elever i årskurs 6 på de kommunala skolorna har det dock skett en viss tillbakagång. ”Förra året var det 78,9 procent som hade godkänt i alla ämnen i årskurs 6. I år har den siffran minskat med 3,5 procentenheter.”

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.