Anmäld professor: ”Jag är kanske naiv men inte dum”

Karlskrona Artikeln publicerades
Blekinge tekniska högskola har anmält ett misstänkt bedrägeri . Det handlar om pengar som ska ha skänkts till välgörenhet.
Foto:Marcus Palmgren
Blekinge tekniska högskola har anmält ett misstänkt bedrägeri . Det handlar om pengar som ska ha skänkts till välgörenhet.

En professor på BTH misstänks för bedrägeri efter att ha stått bakom en bluffaktura.

– Jag är kanske naiv men inte dum, säger hon.

Professorn anordnade två stora konferenser på Blekinge tekniska högskola, BTH. Professorn ordnade på egen hand sponsring på sammanlagt 140 000 kronor som tillsammans med anmälningsavgifterna skulle täcka kostnaderna för arrangemanget.

– Jag var tydlig mot sponsorerna om att överskottet skulle skänkas till välgörenhet, säger professorn till BLT.

De goda intentionerna stoppades snabbt av att BTH har ett strängt regelverk om att skänka pengar.

– Vi gav 1 000 kronor till välgörenhet när landshövdingen slutade och bad oss skänka pengar i stället för att ge henne en present. Då var det en gåva men större summor kan vi inte ge, säger BTH:s rektor Anders Hederstierna.

Professorn visste inte på förhand hur mycket pengar konferensen skulle inbringa men hörde sig för bland sina kollegor och fick samma svar av alla. Det skulle inte gå att skänka pengar i BTH:s namn utan att bryta mot regler eller dra åt sig sura miner.

Professorn fick då tips om att fråga cateringbolag om de kunde hjälpa till. På det tredje försöket blev det napp.

– Ägaren hade kollat med sin revisor som hade gett sitt godkännande till att fakturera BTH och sedan i sin tur skänka pengarna till fyra välgörenhetsorganisationer som jag sett ut, säger professorn.

BLT har tagit del av mailkommunikationen med ägaren och professorn ska även ha visat delar av den för Anders Hederstierna, något som han förnekar.

– Jag hade inte en susning om det här, säger han.

Konferensen blev en succé och enligt professorn blev det ett överskott på 70 000 kronor när alla omkostnader dragits av. Detta meddelades detta till restaurangägaren som i sin tur skickade en faktura till BTH för 200 måltider som aldrig hade serverats.

Fakturan fångades upp av BTH:s ekonomiavdelning som reagerade på att något inte kändes rätt.

Den misstänkt falska fakturan polisanmäldes den 27 september men förundersökningen lades snabbt ner då det inte ansågs möjligt att knyta det till något juridiskt sett brottsligt.

Rektor Hederstierna kände sig då tvungen att agera ytterligare och anmälde professorn till Statens ansvarsnämnd som misstänker att det kan röra sig om försök till bedrägeri.

– Jag var tvungen att agera för jag tyckte att det var så allvarligt, säger han.

Professorn är chockad över att ha blivit anklagad för att ha gjort något av ondo. Professorn menar att det vore ologiskt att begå ett brott för att skänka pengar till välgörenhet och att denne litade på restaurangägaren när han sa att upplägget var bra.

– Jag är kanske naiv men inte dum.

Samtidigt finns en besvikelse mot BTH:s ledning, som professorn menar inte lyssnat på vad som hänt innan anmälningarna gjorts. Beskedet om anmälningen till Statens ansvarsnämnd kom i tisdags.

Kommer du att kunna jobba kvar?

– En impulsiv person hade gett upp av att behandlas så här men jag tänker inte sluta för jag har inte gjort något fel. Jag är ihärdig.