Fredskonferens har blivit en hösttradition

Karlskrona Artikeln publicerades
Ordförande i Allmänna Försvarsföreningen i Blekinge, Inga-lena Fischer.
Foto: Mats Blennow
Ordförande i Allmänna Försvarsföreningen i Blekinge, Inga-lena Fischer.

Det har blivit en riktig tradition när höstlöven skiftar färg i Karlskrona. Om några dagar bär det av för freds- och säkerhetskonferensen Pax Baltica igen.

Den genomförs för 29:e gången med arrangören Allmänna Försvarsföreningen och sponsorer bakom sig. Den här gången har träffen överrubriken ”Goda Grannar - kan de lita på oss?”

Den inleds med presskonferens på residenset torsdagen den 18 oktober och följs av flera föreläsningar på eftermiddagen. Därefter bjud deltagare på en båtfärd till Kungsholmen med middag, mingel och övernattning. En förmiddag med gruppsamtal väntar på fredagen, innan det är dags att embarkera båten tillbaka till fastlandet igen.

Bland föreläsarna finns Simonas Gentvilas, liberal parlamentariker från Litauen, Yuri Kazhura, statsvetare och diplomat, Allan Widman, riksdagsman (L) och försvarsexpert, Niklas Wiklund, försvarsdebattör och skribent (under signaturen Skipper), och Martin Andersson professor på BTH. Konferensen leds av Anna Wieslander som är generalsekreterare i Allmänna Försvarsföreningen

– Nästa år siktar vi på vårt 30-årsjubileum. Arbetet bygger helt på frivilliga krafter med hjälp av förstående och viktiga sponsorer, säger Inga-Lena Fischer, ordförande i Blekingeavdelningen. Den har i år stöttats av Karlskrona kommun, Marinen, Gota Media, Litorina Folkhögskola och landshövdingen Sten Nordin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.