Från Kristianopel till Sverigetoppen

Kristianopel Artikeln publicerades
Willy Björkman har släppt sitt första soloalbum. Den här veckan toppar skivan den svenska cd-listan.
Foto:Pama Records
Willy Björkman har släppt sitt första soloalbum. Den här veckan toppar skivan den svenska cd-listan.

Bygglovs-Willy gör succé med sitt första soloalbum.

Nu toppar skivan "Mot nya mål” den svenska cd-listan.

Mycket tack vare några välkända Blekingeprofiler.

Willy Björkman har lirat musik sedan han byggde sin första egna gitarr, 15 år gammal. Nu har han fyllt 70 och för två veckor sedan släpptes solodebuten, inspelad i Pamastudion i Kristianopel.

Nu toppar skivan den svenska cd-listan. Och Willy vill tacka såväl Anders Jönsson och övriga i humorgänget Nöjeskompaniet från Mörrum som skivbolagsägaren Maxe Axelsson på Pama Records.

– Det började med att jag sjöng och spexade med Nöjeskompaniet i Bellevueparken, Karlshamn för några år sedan. Sedan hörde Maxe av sig och började tjata om en skivinspelning.

  Enligt WIlly Björkman så har Blekinge blivit ett andra hem.

  – Jag hyr en stuga i Pukavik från och till och är ofta i Blekinge. Jag bor lite här och var i landet just nu, men det är lite för att förvirra mina fans. Det finns en del som gärna vill knyta kontakt med mig och vissa verkar inte vara helt friska.

  Har du många stalkers?

  – De förekommer, tyvärr. Det finns fruntimmer som tar reda på var jag bor och söker upp mig. Vissa är väldigt efterhängsna.

  Finns där några likheter mellan att snickra och bygga om skriva poplåtar?

  - För det första är jag inte någon klassisk byggare. Jag är dekorbyggare. Men trots att man brukar säga att "Man snickrar popsånger” så tycker jag musiken är friare i sina ramar. Reglerna är skarpare vid byggjobb. Annars rasar huset eller vad du nu bygger.

  Musiken är, enligt Willy Björkman, ”ingen plojgrej".

  – Jag har en ganska lättsam inställning till livet, men musiken är jag fullt seriös med, även om jag inte siktar på att bli en ny Dylan eller Springsteen.

  Några av låtarna på albumet har skrivits av Tony Malm, som jobbar tillsammans med den välkände låtskrivaren Anders Bagge.

  – Tony har skrivit låtar till Anastacia och Celine Dion. Maxe fixade ett suveränt gäng till mig, så jag är absolut nöjd med skivan och allt magiskt som hände under inspelningen i Kristianopel.

  Framöver väntar fler spelningar och troligtvis en turné.

  – Jag har själv marknadsfört skivan och spelade senast på en stor raggarfest. Där sålde jag en hel hög skivor. Jag har också hört att Gekås i Ullared sålt drösvis med skivor. Det är härligt, även om allt gått väldigt fort.

  Vad krävs för att mura igen din karriär?

  – Att jag kastar in handduken för gott. Jag har alltid sysslat med musik och tänker fortsätta så länge jag orkar och står på benen.

  Tvåa på den svenska cd-listan denna vecka är Steven Wilson. På tredje och fjärde plats återfinns Lasse Stefanz och Per Gessle.