Fortsatt utredning av närakut

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

För andra gången stoppades förslaget tillfälligt om en närakut i Karlshamn.

Politikerna i Region Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd träffades igen under torsdagen, bland annat för att ta ställning till förslaget att inrätta en närakut i västra Blekinge. Förra gången avvisades idén och skickades tillbaka på återremiss.

Efter mötet idag torsdag var Emma Stjernlöf (M) ordförande i nämnden lika besviken som förra gången när Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick emot förslaget.

– Det är högst beklagligt med en ny återremiss. Det är inte Alliansen som far illa utan Blekingeborna som så tydligt visat att de vill ha en närakut i Karlshamn. Senast i tisdags uttalade sig socialdemokraterna i BLT att de svängt i frågan och var då för vårt förslag till närakut. Idag på nämnden sa dem ändå nej till underlaget, säger hon i ett uttalande.

– Min fråga till oppositionen är såklart om de verkligen är nöjda med nuvarande situation i västra Blekinge? Vi har försökt vara tillmötesgående och svarat på samtliga frågor, men oppositionen gjorde ändå gemensam sak och fördröjer ärendet ytterligare, tillade hon.

Markus Alexandersson (S) är 2:e vice ordförande i nämnden:

– Vi tycker att det är ett intressant förslag som är väl genomarbetat. Men vi vänder oss mot att kalla det för något med ”akut” i namnet. Det finns en risk med att kalla det för något det inte är, ytterst att fel patienter kommer dit. I det här fallet skulle det utgöra verksamhet på primärvårdsnivå, som vi hellre skulle kalla för jourcentral, sa han efter mötet

– När SD och V dessutom yrkade på återremiss för att få veta mer om bland annat personalbemanning och ekonomi, yrkade vi också på att låta ärendet ses över en vända till. Vi saknar ödmjukhet och lyhördhet från alliansen i frågan. Det är deras eget fel att förslaget får vänta lite till, tillade han.

Frågan om närakut väntas tas upp igen för ett nytt beslut i december.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.