Fortsatt positiv trend för BTH

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Staffan Lindbom

Positiv trend för BTH antalet antagna fortsätter att öka. Anders Hederstierna som är rektor på BTH är nöjd över utvecklingen skolan har gjort under det senaste decenniet.

Det första antagningsbeskedet till höstterminen har nu kommit och strax över en kvarts miljon personer fick besked om att de har blivit antagna till en högskoleutbildning. På BTH är trenden positiv antalet antagna i första urvalet är 3 % fler än förra året. Trots att antalet sökande sjunker något mot tidigare år så är det fler än någonsin som har valt BTH som förstahandsval, något som glädjer rektor Anders Hederstierna.

– Det som är mest intressant för oss är de personer som har valt oss som förstahandsval, så det är väldigt glädjande att vi har en ökning där, säger han.

Antalet personer som har valt BTH som förstaval har ökat med ca 2 % och Anders Hederstierna tycker att det känns som att BTH har etablerat sig som högskola efter haft några svåra år i mitten av 2000-talet.

– Vi fyller nästan alla platser vi har på skolan och på ungefär 80 % av våra utbildningar har vi reserver. På sjuksköterskeprogrammet och webbprogrammering har vi ca 150 reserver så det finns verkligen en positiv trend, säger han.

Än har man en bit upp till de stora högskolorna, läkarprogrammet på Göteborgs Universitet till exempel har 3224 personer på reservlistan inför höstterminen. Anders Hederstierna märker att BTH har svårt att konkurrera med till exempel KTH i Stockholm eller Chalmers i Göteborg.

– Där vi har svårast att etablera oss och där konkurrensen är som störst är på de olika civilingenjörsutbildningarna, där många av de stora högskolorna har en längre tradition och ett bra rykte, säger han.

Trots det har man fyllt majoriteten av platserna om än knappt. Trenden fortsätter uppåt och BTH:s rykte blir allt bättre, för bara någon vecka kom rapporten om att BTH:s sjuksköterskeprogram hade röstats fram av studenter till landets tredje bästa när det kommer till verksamhetsförlagd utbildning.

– Vi har länge jobbat med att höja kvaliteten på våra utbildningar och det börjar verkligen märkas, många av våra studenter är väldigt nöjda med sina utbildningar vilket vi såklart är glada för, samtidigt hör vi från arbetsmarknaden att de också är nöjda med våra studenter, säger han.

Fakta

Så gör du efter beskedet

Om du blivit antagen: bara att tacka ja och börja planera inför din nya utbildning!

Om du är reserv: är du fortfarande intresserad tackar du ja här också. Du behåller då platsen till utbildningen, även om du också tackat ja till en plats på annan utbildning som du rangordnat lägre.

Om valet ströks för att du var obehörig: antagning.se har då inte fått de betyg eller de uppgifter som behövs för att du ska kunna bli antagen till kursen. För att bli antagen måste du skicka in betyg eller dokument antingen via brev eller på hemsidan, samt kontakta antagning.se via mejl.

Om du fortfarande vill anmäla dig till en utbildning som blivit struken från: Då måste du göra en "sen anmälan" – och blir inte garanterad en plats.

Källa: antagning.se (TT)

Visa mer...