Blekinges enda bokbinderi försatt i konkurs

Karlskrona Artikeln publicerades
Susanna Alola, Tomas Fischer och Kristina Petersson har arbetat med Nya Bokbinderiet sedan starten 2016. Nu försätts företaget i konkurs och Blekinge mister därmed sitt enda bokbinderi.
Foto: Marcus Palmgren
Susanna Alola, Tomas Fischer och Kristina Petersson har arbetat med Nya Bokbinderiet sedan starten 2016. Nu försätts företaget i konkurs och Blekinge mister därmed sitt enda bokbinderi.

Nya Bokbinderiet startades upp 2016.

Nu försätts det sociala företaget i konkurs på egen begäran.

Företaget Nya Bokbinderiet som ägnat sig åt försäljning utav bokbinderitjänster enligt traditionellt hantverk försattes under måndagen i konkurs på egen begäran.

– Det har inte fungerat med vårt ASF-koncept, säger Susanna Alola, administrativ chef, som framhåller att verksamheten bedrivits i form av ett arbetsintegrerande socialt företag, utan kommunalt avtal.

Företaget, som startades för drygt två år sedan, har skulder som uppgår till cirka 350 000 kronor, där tillgångarna endast uppgår till cirka 50 000 kronor.

De sex anställda tvingas nu vända sig till arbetsförmedlingen i jakt på nya jobb, enligt Alola.

– Det är jobbigt. Vissa av oss har psykologiska problem eller andra arbetshandikapp och en del är nyanlända med språkproblem. Tråkigt att teamet som fungerade så bra ihop nu löses upp.

Med det interna mottot ”vi tror på hoppet med kärlek” försöker Alola se ljuset i mörkret.

– Vi ska försöka reda ut om det går att göra på något annat sätt framöver, men just nu var vi tvungna att göra något drastiskt.

Hur framtiden ser ut och om bokbinderiet fortsätter sin verksamhet på något annat sätt är för tillfället oklart.

– Vi väntar på att få prata med advokaten. Under januari har vi förhoppningsvis bättre koll på vad vi ska göra. Nu behöver vi pausa och se vad vi vill och kan göra, menar Alola som tycker att det är synd att länet står utan bokbinderi.

– Vi är det enda bokbinderiet i regionen. Utöver oss ligger det närmsta i Malmö.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.