Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förberedde könsstympning – ville föra ut barnen ur landet

Blekinge • Publicerad 2 januari 2018
I dag börjar rättegången mot mannen som misstänks ha planerat för sina döttrars könsstympning.
I dag börjar rättegången mot mannen som misstänks ha planerat för sina döttrars könsstympning.Foto: Andreas Blomlöf

Mannen misstänks ha planerat för döttrarnas könsstympning. Själv menar han att han var tvungen, eftersom han kunde råka illa ut annars.

Under tisdagen hålls rättegången med brottsrubriceringarna ”stämpling till brott mot lagen med förbud mot könsstympning”, samt olaga hot.

Annons

På förhand har åklagare Lena-Marie Bergström gjort bedömningen att mannen inte kan åberopa nöd.

– Man kan inte åberopa nöd på så sätt att man skadar en tredje part. Om man blir attackerad av någon så är det klart att man får freda sig själv, men här utgör ju inte målsägandena något hot mot honom, sa hon till BLT i december.

BLT:s reporter Johanna Rundgren är på plats vid Blekinge tingsrätt under tisdagsmorgonen.

Hon rapporterar att det finns önskemål om huvudförhandlingar bakom stängda dörrar för att inte offentliggöra namnen på barnen.

Så blir dock inte domarens beslut, men målsägandens namn ska vara fortsatt sekretessbelagda.

Mamman berättar hur hon flytt till Sverige för att döttrarna inte skulle bli könsstympade. Några år senare hittade fadern dem. Han ska ha sagt att han inte ville utsätta barnen för könsstympning, och familjen återförenades.

Efter ett beslut om utvisning av hela familjen ska mannen ha ändrat sig. Enligt mamman ska mannen sagt att han känt sig hotad av sin släkt och därför förberedde en könsstympning av barnen.

Hon konfronterade honom med det och det blev bråk. Polisen tillkallades till bostaden och mannen har varit frihetsberövad sedan dess.

– Jag är väldigt rädd, berättar mamman för domstolen.

Pappan nekar till brott. Hans advokat Tommy Nilsson frågar mamman om hon tror att mannen velat se en omskärelse av döttrarna om familjen fått besked att stanna.

Annons

– Nej, då tror jag inte att han hade fått den idén, svarar hon.

Ett vittne har kallats till rättegången. Det är en polis som kom till bostaden efter larmet om bråk i familjen.

Han hörs under förmiddagen om vad mannen sagt när han greps.

Mannen får berätta med egna ord hur han ser på det han anklagas för.

Han medger att han haft planer på att låta omskära döttrarna, då han inte såg någon annan utväg efter utvisningsbeslutet, som kom i höstas.

Han vet inte vad som händer om han återvänder hem.

Omskärelsen av barnen skulle göra att han kan försonas med sin släkt. Han har i hemlandet tidigare försökt övertala sin fru på att gå med på det, men hon har vägrat.

Det gjorde hon även när makarna på nytt diskuterade frågan i december och polisen fick tillkallas.

Före utvisningsbeslutet säger båda makarna att de har haft det bra tillsammans.

Mamman har berättar att hon har förlorat en yngre syster på grund av komplikationer vid könsstympning. Det ligger till grund för hennes vägran att låta döttrarna könsstympas.

Annons

Det ska mannen ha försökt förklara för sin familj. Han säger också att för honom var det inget problem. Ville hon inte kunde de låta bli. Men kravet att låta omskära döttrarna har stått kvar från släkten. Mannen beskriver hur han hamnat mittemellan frun och släkten och att han inte velat förlora någondera.

Han hänvisar till att traditionen kräver omskärelse, men att han sedan han kom till Sverige förstått att det finns andra sätt att se det på. Hans fru ska ha berättat för honom att könsstympning är förbjudet i Sverige när han sökte upp dem.

Mannen säger att han riskerar att dödas om han återvänder till hemlandet och inte har omskurit sina döttrar.

Åklagaren Lena-Marie Bergström vill att mannen döms till sex månaders fängelse för att ha planerat att resa iväg och låta könsstympa sina döttrar. Han är också åtalad för att ha hotat sin fru, när hon vägrade att gå med på det.

Försvarsadvokaten Tommy Nilsson argumenterar för att mannen ska frias och släppas på fri fot. Enligt försvaret har mannen inte sett något alternativ i den situation han hamnat i. Men någon planering, som åtalet gäller, har inte funnits anser försvaret. Inte heller något direkt uppsåt från mannens sida.

Blekinge tingsrätt har beslutat att mannen ska vara fortsatt häktad i väntan på domen. Den kommer om en vecka.

– Vi drar inga slutsatser nu. Vi avvaktar domen, säger advokat Tommy Nilsson.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons