Förare för full för att prata - slipper fängelse

Karlskrona Artikeln publicerades

70-åringen bakom ratten luktade alkohol, blåste positivt och polisen uppfattade honom som för full för att prata med. Men han slipper fängelse.

Det var i början av oktober som polisen fick larm om ett rattfylleri. När en patrull kom till platsen såg man det aktuella ekipaget backa ut från en parkering, och man ställde sig bakom med polisbilen.

Enligt en vittnande polis luktade föraren - en 70-åring - alkohol och blåste positivt – 0,75 milligram alkohol per liter. Dessutom var han för full för att prata med och togs således med till polisstationen.

Mannen hävdar att han bara druckit en starköl till maten, men däremot festat dagen innan. Han menar att han inte backat med bilen. Den kan dock ha rullat bakåt när han startade den.

Att mannen trots allt, enligt egen utsago, var på väg hem, gör att tingsrätten finner att åtalet totalt sett är styrkt. Man finner samtidigt ingen anledning att misstro polisens vittnesmål om backningen eller mannens påverkade tillstånd.

Den tidigare ostraffade 70-åringen slipper dock en månads fängelse för grovt rattfylleri. Påföljden blir istället villkorlig dom med 50 timmars samhällsstjänst.