Falska poliser lurar äldre att anhörig skjutits

Karlskrona Artikeln publicerades

Karlskronapolisen varnar för att det är ”falska poliser” i omlopp i södra Sverige.

Bedragarna som utger sig för att vara poliser försöker lura av äldre bankkort och koder.

Vid flera fall har man försökt chocka de äldre genom att berätta att en närstående blivit skjuten.

Karlskronapolisen varnar för att det är ”falska poliser” i omlopp i södra Sverige i syfte att lura av äldre bankkort och smycken.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Karlskronapolisen varnar för att det är ”falska poliser” i omlopp i södra Sverige i syfte att lura av äldre bankkort och smycken.

Varningen kom ut på Karlskronapolisens Facebooksida under lördagen. Bedrägerierna har riktat in sig på äldre människor som kontaktas av en person som uppger sig för att jobba för Polismyndigheten.

”I samband med en ”utredning” behöver den falske polisen tillgång till de äldres bankkort och är tvungna att hämta det hemma hos de drabbade. Vid flera fall har man alltså berättat att en nära anhörig till bedrägerioffret skjutits för att försätta dem i chock. Sedan menar man att man behöver tillgång till bankkort, kod och kan tänka sig att förvara smycken åt de äldre.

I ett senare skede dyker man upp vid dörren och hämtar kort, kod och smycken.

Polisen betonar att varken riktiga poliser eller banktjänstemän skulle aldrig åka ut till en person för att ”hämta in bank- och kreditkort” Man ska heller aldrig släppa in någon över tröskeln om man inte vet vem det är. Kontrollera istället den myndighet eller det företag som personen utger sig komma från.

”Vänligen informera era seniorer som kanske inte har sociala medier”, vädjar polisen.