Experter tveksamma till metoden

Lyckeby

Att styckvis renovera enstaka lägenheter kan vara okej på nyare fastigheter.

Men att konceptrenovera miljonprogramshus som är över 50 år gamla är inte långsiktigt.

Det menar både experter och Hyresgästföreningen.

– Det är ofta så mycket annat som behöver göras då. Exempelvis fasader, tak, vatten- och avloppssystem samt värmesystem. Att då koncentrera sig på att renovera invändigt för att det ger rätt att höja hyran är många gånger inte optimalt för den långsiktiga förvaltningen och ekonomin för fastigheten, säger Bo Nordlund, värderings- och redovisningsspecialist inom fastigheter till tidningen Hem och Hyra.

Även Hyresgästföreningen har varit kritisk mot den allt mer tydliga trenden med konceptrenoveringar. Ordförande Marie Linder uttalar sig så här till Hem och Hyra:

– Det vi har sett är hur man går in i fastigheterna och gör väldigt mycket ytskikt i lägenheterna, medan exempelvis fönsterbyten och annat viktigt underhåll lämnas därhän. Det är varken bra för hyresgästerna, fastighetens långsiktiga status eller för miljön.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.