Eriks äventyr är inte långt nog

Karlskrona Artikeln publicerades

Erik Ohlson, 24, räds inte utmaningar. En kort visit i Karlskrona och sedan vidare. I läsande stund sitter han på cykeln för att nå sitt mål – Singapore. Ett äventyr på totalt 17000 kilometer.
– Jag ser verkligen fram emot den friheten jag kommer att känna.

Erik Ohlson sa upp sig från sitt jobb och gav sig ut på sitt livs äventyr. Startskottet gick i Stockholm och när han kom till Karlskrona i fredags vilade han ett par dagar medan han hälsade på sin bror Axel. I lördags kväll begav han sig vidare med Polenfärjan till Gdynia.
– Resan är de människor man träffar. Man måste vara social, annars blir man konstig i huvudet när man cyklar så länge.

Geografiskt sett ser jag främst fram emot Svarta havet och de gamla Sovjetstaterna, det ska tydligen vara helt fantastiskt.
Han började sitt äventyr förra söndagen, en resa längs ostkusten och 55 mil senare nådde han Karlskrona. På vägen har han fått bo hos vänner och bekanta, men tanken i fortsättningen är att sätta upp tältet som finns med i packningen.
– Det blir till att tälta större delen av vägen. Kanske blir det något vandrarhem eller litet hotell då och då, det är skönt att kunna ta en dusch ibland. Jag har beräknat att resan kommer att ta ungefär 9–10 månader. Kanske kommer jag fram innan min 25-årsdag den 9 november.

Han har ingen budget och har inte planerat vilken väg han ska ta, men till Singapore ska han, rutten planerar han efterhand och till sin hjälp har han en GPS och kartor. Med i packningen finns även en dator och en liten flaska whisky.
– Whiskyn ska nyttjas de dagar då det känns motigt. Datorn har jag med mig för att kunna uppdatera min hemsida där man kan följa min resa. Jag kommer att uppdatera när det går. Det kommer att vara lite knepigt med internet.

  Den första milstolpen är Istanbul om en månad. Då ska nämligen Eriks flickvän möta upp honom och biljetten är redan bokad.
  – Jag måste vara på plats då, men det hinner jag nog. Sen åker hon tillbaka till Stockholm.
  För att förbereda sig inför äventyret, som han har planerat det senaste halvåret, har Erik gymtränat flera gånger i veckan. Dessutom blir det inte hans första resa på cykeln.
  – Tidigare har jag cyklat 5000 kilometer när jag korsade Nordamerika och jag har även cyklat på Nya Zeeland. Men detta äventyret har jag väntat länge på. Det är egentligen bara en sak jag är rädd för och det är att bli jagad av hundar. Här är alla kopplade, men i Östeuropa är många lösa. I USA blev jag jagad flera gånger och det kommer jag att bli nu också.

  Anledningen till att just Singapore blev målet är att Erik bodde där tillsammans med sin familj under tre år av sin uppväxt. En annan anledning är att han gärna vill dyka i Indonesien. Men att cykla 17000 kilometer till Singapore är inte en tillräckligt stor utmaning. Erik hoppas även på att resan kommer att bidra till att göra honom snusfri och har därför endast med tre dosor snus, sen är det slut.
  – Jag kommer att ta en stor snus i varje nytt land jag kommer in i men när dosorna är tomma, då är det slut på snusandet. Jag vill vara helt snusfri när resan är över.

  Erik är bredd på motgångar och har med sig det mesta man behöver i fall något på cykeln skulle gå sönder.
  – Jag har med mig extra av det mesta. En extra kedja, ekrar, slangar, bromsklossar och mera, för jag är beredd på att saker kommer att gå sönder. Jag har inte fått punktering än, men jag kommer självklart att få det. Jag är inte jättekunnig vad gäller cykelmeck men jag får lära mig och jag har en reparationsbok med mig.
  Men äventyret slutar inte när han är i mål. I november möter hans flickvän upp honom i Singapore och därifrån kommer de sedan att resa runt i något år.