Ergonomiska stolar försämrade arbetsmiljön

Lyckeby Artikeln publicerades
Arbetsmiljöverkets inspektör konstaterade brister på Lyckeby kunskapscentrum (LKC).
Foto: Mattias Lundvall
Arbetsmiljöverkets inspektör konstaterade brister på Lyckeby kunskapscentrum (LKC).

Skolans ergonomiska stolar skulle förbättra arbetsmiljön för skoleleverna. Men det blev tvärtom för städarna.

Det var i början av mars som en inspektör från Arbetsmiljöverket var på Lyckeby kunskapscentrum.

Där och då kunde man konstatera att ett större antal ergonomiska arbetsstolar köpts in till högstadiets elever. För att bättra arbetsmiljön förstås. Men där noterades en brist i protokollet till kunskapsförvaltningen.

Eleverna brukar visserligen lyfta upp stolarna på skolbänkarna för att minska fysisk belastning för städpersonalen – annars blev det helt enkelt ingen städning. Men problemet är att stolarna är instabila och lätt ramlar ner vid beröring. Och det innebär olycksfallsrisk för personalen – plus försämrad arbetsställning eftersom det är alldeles för trångt mellan bänkarna.

Inspektören konstaterar att belastningsergonomiska arbetsförhållanden och olycksfallsrisk i samband med städning inte undersökts. Det måste åtgärdas till återbesöket i början av juni.

Ett par andra brister som också måste ses över är att lokalvårdarna ska ha avskildhet mellan omklädningsrum och matutrymme samt ha tillgång till varm och kallt vatten där. Det ska dessutom finnas tillgång till avskilda omklädningsrum för män och kvinnor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.