Enkät: Hur källkritiska är sjätteklassarna?

Karlskrona Artikeln publicerades

I en tid där det blir allt vanligare att information sprids på sociala medier är det också viktigt att vara källkritisk. Att kan man verkligen alltid lita på det som står på Facebook eller Instagram?

BLT frågade några av sjätteklassarna på Fria ordets dag kring de här frågorna.

Om du läser något på sociala medier som verkar lite konstigt, tar du reda på om det är är sant eller falsk och i så fall hur går du tillväga?

Foto: Samuel Abrahamsson

Lucas Berglund, Nättrabyskolan:

– Om jag ser något konstigt försöker jag kolla upp det ibland om det stämmer. Jag brukar tänka efter lite eller så googlar jag eller frågor någon.

Foto: Samuel Abrahamsson

Arvid Idberg, Nättrabyskolan:

– Jag brukar inte bry mig så mycket.

Foto: Samuel Abrahamsson

Linnea Hansson, Nättrabyskolan:

– Oftast bryr jag mig inte, men om det är något allvarligt så frågar jag mina föräldrar eller någon kompis.

Foto: Samuel Abrahamsson

Stella Holmberg, Nättrabyskolan:

– Jag brukar inte se särskilt mycket konstigt och gör jag det brukar jag mest bläddra förbi det.

Foto: Samuel Abrahamsson

Anton Ottinger, Rödebyskolan:

– Jag använder mest Snapchat och ibland får man ett kedjebrev där. Men står det något dumt där så brukar jag ignorera det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.