Utländska medborgare stängs ute från konserten

Karlskrona Artikeln publicerades
Enligt de nya reglerna får endast svenska medborgare gå på musikkårens konsert i Vasaskjulet.
Foto:Bengt Pettersson
Enligt de nya reglerna får endast svenska medborgare gå på musikkårens konsert i Vasaskjulet.

Enligt nya regler får endast svenska medborgare gå på konserten i Vasaskjulet.

– Det är kopplat till hur omvärlden ser ut just nu, säger informationschef Carolina Lorentzson Nilsson på Marinbasen.

Rudolf Kientz har tillsammans med sin familj haft en stuga i Karlskrona i 26 år. Ett flertal gånger har de gått på föreställningar med Marinens Musikkår i Vasaskjulet, men i år är de inte välkomna in eftersom de inte är svenska medborgare.

– Vi är mycket ledsna, vi vill bara lyssna på musiken. Det känns diskriminerande. Tidigare har det aldrig varit något problem att gå på konserterna. Vi har klivit på och av bussen som tar oss till Vasaskjulet utan några problem, säger Rudolf Kientz.

På Marinens Musikkårs hemsida står det nu att enligt nya säkerhetsföreskrifter så måste biljettköparna vara svenska medborgare.

– Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera våra säkerhetsrutiner och just för denna konsert har vi kommit fram till att vi nu endast släpper in personer med svenskt medborgarskap. Det finns många andra tillfällen att se Marinens musikkår utanför basen, men jag förstår självklart att man kan bli upprörd, berättar Marinbasens informationschef Carolina Lorentzson Nilsson.

Men även om de nya reglerna gäller för konsertbesökare så påverkar detta inte de guidade turerna.

– De nya reglerna är ju kopplade mot hur omvärlden ser ut just nu. På de guidade turerna är det mindre grupper. Det är lättare att hålla koll på personerna och personalen är säkerhetsutbildad, berättar Carolina Lorentzson Nilsson.