En knackning på dörren kan rädda grannens liv

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

I hemmets trygga vrå dödas cirka 17 kvinnor varje år.

Men det finns sätt att förebygga våld i nära relationer, som att våga lägga sig i.

Det ska initiativet Huskurage lära Karlskronaborna.

Det är Kvinnojouren Karlskrona som ligger bakom Huskurage som är en form av grannsamverkan för att förebygga våld i nära relation. I Karlskrona har dock intresset varit lågt. Vid det första mötet i slutet av oktober dök varken politiker eller chefstjänstemän upp trots inbjudan. Bara två hyresvärdar visade intresse. Men nu hoppas Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig för Kvinnojouren, på bättring. Hon bjöds in till socialnämnden under måndagen för att informera om Huskurage och då vaknade åtminstone politikerna.

– Det var ett jättebra möte där de ställde engagerade och bra frågor. Det kändes som att det fanns ett genuint intresse och att de tyckte Huskurage var viktigt.

Huskurage, som redan finns på flera orter i landet, handlar egentligen om omsorg, om civilkurage och om att visa att man bryr sig om någon far illa. Det är en policy som innebär att bostadsbolagen tar ställning mot våld i nära relation och uppmanar sina hyresgäster att knacka på vid misstanke om våld i hemmet.

– Människor är ofta rädda för att lägga sig i andras liv, man vill inte störa. Men att knacka på en grannes dörr om man tror att någon far illa där inne kan rädda liv, säger Ulrika Bodin.

De fastighetsägare som inför Huskurage ska hänga upp policyn i trapphuset. Hittills är det bara Heimstaden som har visat intresse för att införa de förebyggande åtgärderna

– Jag kan tycka att vårt kommunala bostadsbolag borde vara med, men jag hoppas att vi får med oss Heimstaden och att det ger ringar på vattnet. Jag tycker att det borde vara en självklarhet att informationen finns i varje trapphus i Karlskrona kommun.

Att det förebyggande arbetet behövs råder det ingen tvekan om. Enligt Brå anmäls 50 fall av våld i nära relation i Sverige varje dag och cirka 200 000 barn lever i hem med våld. Även på Kvinnojouren i Karlskrona är trycket hårt.

– Vi träffar så många kvinnor som ännu inte har lämnat sina destruktiva förhållanden och allt fler kontaktar oss. Om det beror på att vi blivit mer synliga eller om våld i nära relation ökar vet jag inte, men jag tror att vi alla kan göra något för att hjälpa dessa kvinnor och barn, säger Ulrika Bodin.

Fakta

Så kan du hjälpa:

1. Knacka på hos grannen.

2. Vid behov - hämta hjälp av andra. Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

3. Ring polisen. Kontakta alltid polis i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

• Vill du inte stå kvar själv, hämta hjälp och ring polisen. Att knacka på kan räcka för att stoppa pågående våld.

• Vid oro för att barn utsätts för våld, kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan.

Källa: Huskurage.se

Visa mer...