Nu ska Linnea få behandling i Mexiko

Karlskrona Artikeln publicerades
Linnea med sin mamma Giedre Nordström.
Foto:Privat
Linnea med sin mamma Giedre Nordström.

Familjen Nordström hoppades att operationen i London skulle rädda deras svårt sjuka dotter Linnea, men resan blev ett bakslag. Nu lägger de allt hopp i en liknande behandling i Mexiko.

– Vi är försiktigt optimistiska, säger Kristoffer Nordström.

Pappan har blivit något av en expert på den ovanliga och extremt aggressiva hjärntumören med Diffust Pons Gliom som hans femåriga dotter Linnea drabbats av. I Sverige finns det inga godkända behandlingsmetoder mot cancern och många har följt familjens resa som blev känd när de i februari började samla in pengar för att kunna genomföra en kostsam operation i London. I dag är insamlingen uppe i 1,9 miljoner kronor.

– Sedan vi fick veta att Linnea hade en begränsad tid kvar började vi leta efter alternativa behandlingar baserade på forskning. Den metod som används i London har visat god effekt, men tyvärr finns det egenskaper i tumören som gör att hon inte kan ta emot behandlingen, säger Kristoffer Nordström.

Dagen efter det beskedet bestämde familjen sig för att satsa på en liknande operation i Mexiko.

  – Där tror vi att vi har bäst chans. Det handlar om en kombination av vilka mediciner som används och hur man injicerar dem, de olika länderna använder olika tekniker för att ta sig förbi blodbarriären i hjärnan.

  Det är bland annat därför cancerformen är så svår att bota, medicinerna tar sig inte förbi blodbarriären och tumören förblir obehandlad.

  – Den tekniken har funnits länge, men det unika är kombinationen. I det här fallet använd ett tiotal olika mediciner, förklarar Kristoffer Nordström.

  Just nu mår Linnea bra och vissa dagar är hon på dagis och leker med sina kompisar. Men familjen vet att det är kortvarigt och det var därför de bestämde sig för att resa till Mexiko redan nästa vecka.

  – Vi har en begränsad tidslucka. Den brukar vara väldigt kort och vi måste agera medan hon mår bra och klarar en sådan resa.

  Familjen är tacksam över det stora engagemanget för deras dotter.

  – Det är tack vare alla donationer som vi kan göra detta. Vi är inställda på en lång kamp.