Det här gäller med vinterdäck

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Linn Hedeström Blad

Reglerna och datumen kring vinterdäck är många. BLT har därför samlat den viktigaste faktan åt dig.

Den viktigaste regeln att hålla reda på är när du måste ha vinterdäck.

Om det är vinterväglag är det krav på vinterdäck mellan den första december och den 31 mars. Det gäller oavsett om du kör en personbil eller en tyngre lastbil.

Enligt Transportstyrelsen definieras vinterväglag till när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som har tolkningsföreträde om när det råder vinterväglag.

Det finns flera olika sorters vinterdäck, både dubbade och dubbfria. Det ska tydligt stå på däcket att de är designade för vinterkörning och det står därför M och S på dem, förkortning för Mud and Snow.

Olika tillverkare skriver ut det på olika sätt och det kan därför stå till exempel M+S, M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow.

Som regel är det tillåtet att använda dubbdäck mellan den första oktober och den 15 april men om det förväntas bli vinterväglag kan det vara tillåtet att använda dubbdäck även utanför den perioden.

Oavsett om ett fordon kör med dubbdäck eller dubbfria däck måste mönsterdjupet på däcken vara minst tre millimeter. För tunga fordon gäller fem millimeter som minimum.

Det finns undantag från kravet på vinterdäck. Till exempel är både fordon som brukas av Försvarsmakten och fordon som är äldre än 30 år undantagna.

Fakta

Vinterdäck i korthet

Viktiga datum:

1 oktober till 15 april: Tillåtet med dubbdäck på bilen.

1 december till 31 mars: Krav på vinterdäck om det råder vinterväglag.

Viktiga siffror:

Tre millimeter, minsta tillåtna mönsterdjup för personbilar.

Fem millimeter, minsta tillåtna mönsterdjup för tunga fordon.

Visa mer...