Designmarknad nyhet på skärgårdsfesten

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Initiativtagarna tillsammans med andra deltagare och samarbetspartners presenterade Skärgårdsfestens nyhet Karlskrona Design Market vid en pressträff under fredagen.
Foto:Lina Campbell
Initiativtagarna tillsammans med andra deltagare och samarbetspartners presenterade Skärgårdsfestens nyhet Karlskrona Design Market vid en pressträff under fredagen.

En designmarknad kommer i sommar att hållas på skärgårdsfesten.

Konceptet presenterades på en presskonferens i Karlskrona under fredagsmorgonen.

”En stor satsning som gjorts möjlig genom ett fantastiskt initiativ och flera partners.”

Så beskrivs satsningen som under fredagsmorgonen presenterades vid en presskonferens på butiken June & Me i Karlskrona. Initiativtagare är June & Mes Anke Andersson och Halewijn Bulckaen som driver smyckeateljén Halewijn, också den på Borgmästarekajen.

– Vi spånade på idén hur vi som små nischade företag kan vara en del av Skärgårdsfesten. Tillsammans är man mycket starkare och med Karlskrona Design Market vill vi lyfta fram det Karlskrona, och Blekinge, har att erbjuda när det gäller konsthantverk, design och kulturskapande i olika former, säger Halewijn Bulckaen.

  – Vi kontaktade arrangörerna av Skärgårdsfesten och fick jättebra respons med en gång. Sen började jag dra i kompisar och andra inom konst och design. Med det här hoppas vi på succé och att vi kan bli en plattform som kan fortsätta som en ideell förening även efter festen, säger Anke Andersson.

  Så här långt är tjugo kreativa aktörer inom allt från kläd- och smyckedesign till musik, dans, måleri och mathantverk klara deltagare i designmarknaden. De kommer hålla till på Borgmästarekajen där det också kommer hållas föredrag, spelas livemusik och bjudas på dansuppvisningar. På bilden här ovan ser du hur Kna Design Market kommer att se ut under Skärgårdsfesten.

  – Det är mycket fokus på fest och musik under Skärgårdsfesten men med det här vill vi lyfta de mindre aktörerna som ju är fantastiskt viktiga för Karlskrona. Många av dem är välkända utanför länet och kanske till och med utanför landet. Nu låter vi dem bli herre på täppan även på hemmaplan, säger Robin Åkerman från Karlskrona Skärgårdsfest.

  I ett pressmeddelande beskrivs satsningen så här: ”Karlskrona design market har till syfte att marknadsföra lokala och nationella kulturskapare som jobbar professionellt inom design och konsthantverk. Vi kommer att visa besökarna mångfalden av alla duktiga designers, konsthantverkare, konstnärer och kreatörer som Blekinge kan bjuda på.”

  Målsättningen är att visa upp hur kulturskaparna tillverkar sina kreationer och ge bakgrundsinformation om produkterna.

  På torsdagskvällen den 3 augusti öppnar marknaden med vernissage och vip-kväll.

  Sedan har den öppet under fredagen och lördagen mellan 10 och 18.

  Det är Karlskrona skärgårdsfest, Karlskrona kommun, Slöjd i Blekinge och Design på Borgmästarekajen, som samarbetar i projektet.

  Fakta

  Deltagare Kna Design Market

  Kläddesign:

  June & Me,

  V-Design,

  K Sabel,

  Tail Wagger

  Smyckedesign:

  Atelier Halewijn,

  Kim Färm,

  Earl Foolish,

  Grafisk konst/måleri:

  Manbot,

  Lana Graphic,

  Jonas Weikel,

  Irina Novokrescionova

  Fotografi:

  Björn Lindberg,

  Fotograf Karin Vivar,

  Keramik:

  Torsås Fajans,

  Antikt:

  Utsigten,

  Trummor/Musik:

  Elliot Olsson Lundgren,

  Kruthus,

  Dans/Scen:

  Tail wagger,

  Pinamackorna,

  Smakupplevelse/Mathantverk:

  Blekinge kafferosteri

  Slöjd/Kultur:

  Slöjd i Blekinge,

  Fler deltagare kommer tillkomma.

  Källa: Kna Design Market.

  Visa mer...