De ska lära nyanlända svenska

BLEKINGE Artikeln publicerades
Foto:Gunnar Lantz / TT /

Svenska filmklassiker ska nu hjälpa nyanlända svenskar i Blekinge att lära sig språket och kulturen. Det berättar C More i ett pressmeddelande. Filmleverantören har nämligen initierat projektet Filmtegration, tillsammans med SFI (Svenska för invandrare). SFI ska få möjlighet att visa filmer som ”Sällskapsresan” och ”Så som i himmelen” i undervisningen och samtidigt har även ett utbildningsmaterial till filmerna tagits fram.

De övriga filmerna som ska visas är ”Mitt liv som hund”, ”Adam & Eva”, ”Black jack” och ”Grabben i graven bredvid”.

Filmerna ska kunna visas med arabisk och svensk textning.

”För varje film finns också ett utbildningsmaterial som bland annat innehåller övningar och diskussionsfrågor länkade till utvalda klipp från filmerna. Det finns också stöd och uppslag till lärare för planering av lektioner och uppgifter”, skriver C More i pressmeddelandet.

– I filmerna får eleverna uppleva mer autentiskt språkbruk, med slang och uttryck som sällan finns i grammatikövningar men som finns i samhället. Dessutom hjälper filmerna oss att närma oss samtal i klassrummet som annars är svåra att komma åt – till exempel jämställdhet eller svenskars förhållande till allt från tvättstugan, alkohol eller vädret, säger Anna-Lena Helgesson, SFI-lärare i Nacka i pressmeddelandet.