De fick Minibladets jury att rocka

KARLSKRONA Artikeln publicerades

Den sjungande hunden Elvis fick juryn att rocka, precis som reportaget om ett besök från Sydafrika. Två mellanstadieklasser har därmed blivit totalt 3 000 kronor rikare.

Glada miner i klass 4 B i Rödebyskolan. Julia Jartelius, Elenore Söderbjörk och Alva Ranne skrev hem 1 500 kronor till klassen. Pengar som förmodligen går till en kommande skolresa. Samma planer har för övrigt den andra vinnaren, klass 6 i Fågelmara.
Foto: Staffan Lindbom
Glada miner i klass 4 B i Rödebyskolan. Julia Jartelius, Elenore Söderbjörk och Alva Ranne skrev hem 1 500 kronor till klassen. Pengar som förmodligen går till en kommande skolresa. Samma planer har för övrigt den andra vinnaren, klass 6 i Fågelmara.

Det är många som engagerat sig i den tävling som Minibladet arrangerat i samarbete med BLT och Sydöstran. Totalt närmare 60 bidrag har juryn haft att bedöma. Nu är vinnarna utsedda - och klasserna fick ta emot var sin prischeck på 1 500 kronor av Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson och BLT:s dito Mimmi Karlsson-Bernfalk.

4 B i Rödebyskolan vann för bästa reportage, där Alva Ranne, Elenore Söderbjörk och Julia Jartelius skildrat besöket av 70 elever från en så kallad kompisklass i Sydafrika.

– Vi hade lätt för att samarbeta, konstaterar de tre skribenterna som inte alls tycker att det var särskilt svårt att göra reportaget tillsammans. Nu får de dela prispengarna med sina klasskamrater.

Läraren Malin Ekelöf säger att eleverna varit väldigt entusiastiska i arbetet med Minibladets reporterskola, att det stämmer bra med läroplanen som säger att eleverna ska lära sig att skriva olika sorters texter, till exempel reportage, och att det här var ett kul sätt att göra det på.

– Det är roligt att det de skriver används, att det blir något extra av det.

Emma Sjöström Ottosson fotograferade, filmade och skrev om sin sjungande hund Elvis. Det ledde till vinsten i Minibladets tävling i kategorin ”Läsarbild”.
Foto: Staffan Lindbom
Emma Sjöström Ottosson fotograferade, filmade och skrev om sin sjungande hund Elvis. Det ledde till vinsten i Minibladets tävling i kategorin ”Läsarbild”.

Priset för bästa läsarbild gick till klass 6 på Fågelmara skola. ”Med en spännande rubrik och ett foto på den söta hunden Elvis fångar Emma Sjöström Ottosson både läsarnas nyfikenhet och hjärtan”, lyder juryns motivering.

Klassen hoppas kunna jobba mer med Minibladet under våren och har bland annat provat på att göra enkäter.

– Det var lite svårare med enkäter, att komma på följdfrågor, berättar läraren Marie Telander.

Emma själv säger att hon brukar spela in många videor, både med sin hund Elvis, sig själv och sina kompisar. I texten till sitt tävlingsbidrag berättar hon att Elvis favoritlåt är ”Ho hey” eller ”Sverige do do do, Sverige do do do”.

– Han sjunger både på kommando och spontant.

Och jo, visst vankas det lite extra hundgodis nu.

De vinnande bidragen

Läs juryns motivering

Kategorin ”Reportage”:

”Reportaget Sydafrikas besök är ett spännande och lättläst reportage. Fakta blandas med intervjuer på ett snyggt sätt. Ett plus är att artikelförfattarna har med tre foton med tillhörande bildtexter.”

Kategorin ”Läsarbild”:

”Med en spännande rubrik och ett foto på den söta hunden Elvis fångar Emma både läsarnas nyfikenhet och hjärtan”.

Källa: Minibladet

Visa mer...

Det här är Minibladet

Nyheter och reporterskola för barn

Vad är Minibladet?

Minibladet är nyheter för barn och startades av pedagogen Maria McShane. Minibladet består av både en pappersdel, varje lördag publiceras två sidor i BLT och ett antal andra tidningar, samt en webb där barnen både kan läsa nyheter och träna att läsa.

Till vilka åldrar vänder sig Minibladet?

Målgruppen är barn mellan tre och tolv år. Texterna presenteras i tre språkliga nivåer utifrån ålder samt läs- och språkutveckling.

Vad är reporterskolan?

I Minibladets reporterskola får barnen bli ”minireportrar” och lära sig att skriva olika sorters artiklar och göra filmreportage. Utöver konkreta övningar får barnen olika reporteruppdrag samt möjlighet att vinna priser till sin klass genom olika tävlingar.

I vilka områden finns Minibladet?

Minibladet samarbetar med tidningar på en rad orter i Sverige, exempelvis med Sydsvenskan i Skåne, Nya Wermlandstidningen, Piteå-Tidningen och Eskilstuna-Kuriren. Ett av de områden där intresset varit absolut störst är Blekinge. Här deltar drygt 20 klasser i åtta skolor i reporterskolan.

Vill din skola också vara med?

Kontakta BLT:s redaktion så förmedlar vi kontakten med Minibladet. Du kan också läsa mer på http://bltsydostran.minibladet.se/om-minibladet/

Källa: Minibladet

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.