De är årets företagare i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Intresseorganisationen Företagarna utser varje år Årets företagare.

I år blir det Blomsterkiosken och företaget går nu vidare till länsfinal, med chans att ta sig till nationell final.

Årets företag, gällande verksamhetsår 2016, i Karlskrona är Blomsterkiosken.

Intresseorganisationen Företagarna Karlskrona uppvaktade under onsdagen Blomsterkiosken för att gratulera till utmärkelsen.

Företaget drivs av Jeanette Palmgren och Hans Abrahamsson. Butiken grundades av Kurt Abrahamsson.

  På onsdagen fick företaget alltså ta emot priset och gratulationer från Företagarna Karlskronas ordförande Getrud Weiselblad samt vice ordförande David Altefur.

  Nomineringen till årets företag görs av organisationen Företagarnas egna styrelse. I år nominerades fem bolag.

  – Vi har fokuserat helt på småföretag, berättar Getrud Weiselblad. Annars är det så lätt att rikta fokus mot framgångsrika storföretag, men Karlskrona behöver fler småföretagare.

  I uttagningsprocessen tar organisationen Företagarna hänsyn till ekonomi, socialt ansvar och hållbar utveckling vilket även innefattar miljöfrågor.

  – Miljöfrågan har kommit att bli allt mer viktig, säger Getrud Weiselblad. Vi upplever att Blomsterkiosken uppfyller dessa krav väl och att regionen behöver fler sådana småföretag.

  Bilden av Karlskrona som en världsarvstad med varvs- och militärmarin bakgrund är bra, men behöver breddas anser hon.

  – Tillväxt skapas inte genom att köra i gamla hjulspår och genom att alla arbetar inom offentlig verksamhet, säger Getrud Weiselblad. Därför är det viktigt att uppmuntra och stödja privata företag och skapa de förutsättningar som de behöver för att utvecklas.

  Blomsterkiosken går nu vidare till länsfinalen som sker den 1 september. Där utses vilket företag i Blekinge som går vidare till nationell final, som avgörs i oktober.

  – Det är ett gediget småföretag med stark lokal prägel, motiverar Getrud Weiselblad. Blomsterkiosken bör ha väldigt goda chanser att även vinna länsfinalen och därmed ta sig vidare till riksfinal.

  Senast det hände för ett Karlskrona-företag var för två år tillbaka, då i form av Karlskrona Lampfabrik. Det råder ingen tvekan om att Karlskrona har en hel del duktiga småföretag. Getrud Weiselblad tvingas dock erkänna att den stad i Blekinge som utmärkt sig mest annars är Karlshamn.

  – De har lyckats vinna länsfinalen fler gånger än Karlskrona, medger hon. Överhuvudtaget så är region syd, dit även Skåne tillhör, framgångsrika även på nationellt plan.

  Förklaringen anges vara att närheten till Europa gör sitt, men också de respekterade universitet och högskolor som finns i södra Sverige. Utmaningen är att hålla kvar kompetensen i regionen och att skapa förutsättningar för tillväxt.

  – På vårt lokala plan, i Karlskrona, är det därför livsviktigt med utbyggnad av E22, en sträcka som i sin nuvarande form innebär en ordentlig flaskhals för utvecklingen, anser Getrud Weiselblad.

  Juryns motivering

  Årets företagare 2016

  Under många år har verksamheten blomstrat, då årets företagare med sina gröna fingrar bundit Karlskronabornas buketter.

  Deras blomsterarrangemang funkar lika bra till glädje, kärlek, vördnad och till sorg. Oavsett situation får man alltid bästa bemötande av personalen. Vi hoppas på många grönskande år framöver för Blomsterkiosken i Karlskrona.

  Visa mer...