Centerpartiet har fått en nyckelroll i spelet om makten

Karlskrona Artikeln publicerades
Ett kommunalt styre med egen majoritet är mycket svårt att nå i eftervalsförhandlingarna. Nu stänger partierna dörren för medias frågor.
Foto: Thomas Persson
Ett kommunalt styre med egen majoritet är mycket svårt att nå i eftervalsförhandlingarna. Nu stänger partierna dörren för medias frågor.

Centerpartiets besked att man är beredd att förhandla åt både höger och vänster ger flera tänkbara förlopp. Processen att bilda ett nytt styre åt kommunen går nu in i ett skede med förhandlingar bakom stängda dörrar.

– Vi vill inte låsa oss för en lösning säger Centerns kretsordförande Ingrid Hermansson. Vårt beslut är att försöka få fram ett så stabilt styre som möjligt för Karlskrona som inte är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Centerpartiet har inte gjort någon hemlighet av att de helst hade sett att även Liberalerna och Kristdemokraterna tackat ja till Sandra Bizzozeros (S) inbjudan till samarbete.

Det är det enda alternativet som med totalt 39 mandat får en egen majoritet i kommunfullmäktige och slipper söka stöd hos andra partier. Det minsta som krävs för ett majoritetsstyre i kommunen är 38 mandat.

– Utan majoritet blir arbetet ineffektivt, sa Magnus Larsson (C) till BLT på tisdagseftermiddagen. Förslagen vattnas ur av alla kompromisser och ibland får förslag dras tillbaka i sista stund.

Med beskedet från Centerpartiet finns stor osäkerhet kring moderatledaren Camilla Brunsbergs plan på att samla M, C, KD och L till ett minoritetsstyre. Den koalitionen skulle sitta på 30 av kommunfullmäktiges mandat.

– Det enda jag vill säga nu är att alla fyra allianspartierna träffas i nästa vecka när allt är färdigräknat och mandatfördelningen helt spikad, säger Camilla Brunsberg efter partiernas möten på onsdagsförmiddagen.

Hur konkreta samarbetsfrågor man då ska diskutera vill Camilla Brunsberg inte svara på.

– Det som nu sker är en intern process som försiggår mellan partierna och utan medias närvaro.

Varken Camilla Brunsberg eller Ingrid Hermansson vill avslöja vilken dag i nästa vecka som allianspartierna ska mötas.

Liberalernas gruppledare Börje Dovstad bekräftar i ett sms till BLT på onsdagen att det för hans parti fortfarande är ett alliansstyre som är målet och att det är medlemmarnas uppdrag till ledningen att förhandla för det.

Börje Dovstads partikamrat Filip Issal säger dock till SVT på tisdagen att Centerns ställningstagande gör att inga dörrar är stängda i de förhandlingar som väntar.

I ett samtal med BLT på tisdagseftermiddagen angav Börje Dovstad (L) två vallöften som är nödvändiga att få gehör för i en förhandling med andra partier.

– Vi har varit jättetydliga med att LOV ska vara kvar och att Internationella engelska skolan ska få etablera sig i kommunen.

Även Socialdemokraterna är mycket förtegna om vilka steg de nu tänker ta för att vinna Karlskronas styre. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Sandra Bizzozero markerar mot medias intresse.

– Vi arbetar för att hitta ett stabilt styre för Karlskrona men närmaste veckan är det här ett internt arbete mellan och inom partierna. Vi återkommer när vi har något att säga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.