”Det enda rätta i detta läge”

Blekinge Artikeln publicerades
Magnus Larsson (C) kommunalråd i Karlskrona kommun är nöjd. Han står helt bakom Annie Lööfs beslut att säga ja till Stefan Löfven som statsminister.
Foto: Staffan Lindbom
Magnus Larsson (C) kommunalråd i Karlskrona kommun är nöjd. Han står helt bakom Annie Lööfs beslut att säga ja till Stefan Löfven som statsminister.

Centerns förtroenderåd säger, enligt TT, ja till Löfven som statsminister.

– Nu börjar en prövande tid när Socialdemokraterna ska visa att de kan samarbeta med andra partier, säger C-ledaren Annie Lööf.

Lokalt i Blekinge är Centern positiv till beslutet.

– Vi kommer att vara stentuffa och en nagel i ögat, säger Lööf på en presskonferens direkt efter mötet i förtroenderådet.

Centerledaren Annie Lööf syftar på att i de frågor där det finns motsättningar kommer partiet att vara en liberal oppositionskraft. Det rör bland annat frågor som försvaret, Nato och utrikespolitiken.

Blekinges centerpartistiska kommunalråd Magnus Larsson (C) skulle ha varit på plats i förtroenderådet på lördagen, men fick förhinder.

– Jag har följt diskussionen hemifrån och jag känner mig övertygad om att beslutet att säga ja till Stefan Löfven som statsminister är det enda rätta i detta läge, säger han.

Det viktigaste just nu, enligt Magnus Larsson, är att en regering kommer på plats och att det blir en regering där ytterpartierna som Sverigedemokraterna och Vänstern får minimalt inflytande.

Vad är din spontana reaktion på att Centern ger stöd åt Stefan Löfven och Socialdemokraterna utan att partiet själv får ta plats i den regeringen?

– Vi behåller vårt utrymme att kunna bedriva oppositionspolitik i viktiga Centerfrågor och samtidigt känns det bra att vi är med att ta ansvar för att Sverige får en regering.

Förväntar du dig kritik om svek efter Centerns beslut?

– Det kommer med all sannolikhet att höjas en del kritiska röster från delar av Alliansen som inte står bakom Stefan Löfven. Men inom vårt eget parti tror jag att stödet för Annie Lööf är starkt och att partimedlemmarna står enade bakom beslutet i förtroenderådet, säger Magnus Larsson.

Om regeringsbildningen med Stefan Löfven och Miljöpartiet blir klar, är det budgetarbetet som blir den första viktiga frågan.

Vad tror du om Centerns roll som stödparti till Löfven?

– Jag hoppas att det blir sakpolitiken som får utrymme och att vi kan komma överens i de viktiga reformfrågorna.

Men uppgörelsen om regeringsfrågan är inte i hamn förrän Liberalerna internt har bestämt sig för hur de ska göra. Liberalernas partiråd avgör frågan i morgon söndag.

Så här svarar Annie Lööf på frågan om vad som händer om Liberalernas partiråd säger nej.

– Jag hoppas att Liberalerna landar i en lösning med stöd för Stefan Löfven.

BLT ställer samma fråga till Magnus Larsson:

Har du ett budskap du vill skicka till Liberalerna från Centern i Blekinge?

– Det är naturligtvis en fråga som Liberalerna själva måste ta ställning till. Men jag tycker att det är dags att sätta ner foten nu. Det är viktigt att Centern och Liberalerna går i takt i den här frågan, säger Magnus Larsson.

M och KD reagerade starkt när Annie Lööf på fredagen tillkännagav att hennes parti planerar att släppa fram Stefan Löfven. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor klargjorde att uppgörelsen innebär Alliansens död.

När beslutet var taget på lördagen kom det även kritik från fackrörelsen:

”Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel”, säger Jonas Ekström pressekreterare för Byggnads i ett pressmeddelande på lördag eftermiddag.

Texten följs upp under söndagen, när Liberalerna meddelar sitt beslut.:

Centerpartiets förtroenderåd säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister, meddelade Centerpartiledaren Annie Lööf vid en presskonferens på lördagen.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Centerpartiets förtroenderåd säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister, meddelade Centerpartiledaren Annie Lööf vid en presskonferens på lördagen.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.