Byalagets fynd i Fiskaretorpet

Nättraby Artikeln publicerades
En gång i veckan försöker volantärer i Nättrabys byalag att träffas för att renovera det gamla Fiskaretorpet. Den här dagens hantverkargäng bestod av Bengt Åkesson, Anders Stark, Claes Iggstedt, Anders Iggstedt och Lars-Olof Åkesson. 2 bilder
Foto:Fredrik Lund
En gång i veckan försöker volantärer i Nättrabys byalag att träffas för att renovera det gamla Fiskaretorpet. Den här dagens hantverkargäng bestod av Bengt Åkesson, Anders Stark, Claes Iggstedt, Anders Iggstedt och Lars-Olof Åkesson.

I fjol fick Fiskaretorpet i Nättraby ny adress, intill hembygdsgården Ekbergska Huset. Tredje flytten i torpets över 300-åriga historia. Nu har torpet hittat hem, lovar Nättrabys byalag som varsamt renoverar den gamla byggnaden.

Fiskaretorpet i Nättraby är daterat till 1685. De senaste åren upplever Nättrabys byalag att torpet farit illa. Därför såg de i fjol till att flytta byggnaden närmare sin hembygdsgård. Nu håller volantärer inom byalaget på att renovera huset och framtiden ser ljus ut.

Första prioritet var att byta ut taket, för att vädersäkra byggnaden. Det arbetet är i princip klart, men arbetslaget har trots det större delen av renoveringsresan framför sig.

– Från den här punkten finns ingen bestämd tidsplan, säger Lars-Olof Åkesson. Det får ta den tid det tar.

Kompetensen inom byalaget råder det ingen brist på. Här finns snickare, elektriker och hantverkare ...

– Vi kompletterar varandra bra, anser Anders Stark.

Invändigt är stugan just nu helt rensad. Arbetslaget vittnar om åtta lager med tapeter och självklart fynd av gammaldags isoleringsmaterial i form av tidningar.

Ingen gör någon hemlighet av att torpet är i dåligt skick. Mer än 300 år, varav mer än 40 år obebott, bristfälligt underhåll och upprepad vandalisering har satt sina spår. Men nu väntar bättre tider. I takt med att virke byts ut görs även roliga fynd. Som egentillverkad spik.

– Bara föreställ dig att någon smed stått och hamrat fram var och en av dessa mot ett städ, säger Anders Stark och visar upp en samling med rostiga och krokiga spikar.

Självklart är både det och de gamla tidningarna sådan kuriosa som byalaget avser att spara. Och när Fiskaretorpet är färdigrenoverat är ambitionen att kunna visa upp det för skolklasser och övriga intresserade.

– Givetvis kommer torpet även att göras iordning invändigt, lovar byalagets ordförande Ingegerd Holm. Rummen ska återställas och det ska även muras upp en helt ny murstock. När det ska ske återstår att se.

Volantärer från byalaget träffas en gång i veckan för att arbeta på torpet. Ibland blir det längre perioder. Ibland inte. Någon brådska är det inte tal om.

Placeringen intill Ekbergska Huset är torpets tredje. Fiskaretorpet är daterat till 1685 och byggdes strax sydöst om Nättraby kyrka. I slutet av 1700-talet flyttades det till vad som i dag är intill järnvägsviadukten på E22.

Redan 1815 var det flyttdags igen, intill Gamla Landsvägen, öster om Nättraby. Där stod huset länge obebott, vilket innebar att objudna gäster ibland gick hårt åt på det gamla torpet.

Det var även anledningen till varför hembygdsföreningen ville flytta torpet en tredje gång, till sin nuvarande plats.

– Med vår flytt hoppas vi att Fiskaretorpet slutligen får komma till ro, hoppas Ingegerd Holm. Det känns jättebra att ha torpet intill hembygdsgården, där vi kan hålla bättre uppsikt över det.

Fakta

Fiskaretorpet i Nättraby

Torpet byggdes 1685, strax sydöst om Nättraby kyrka. Namnet fick torpet efter alla båtsmän som under åren bodde där.

Båtsmännen fick namnet Fiskare som båtmansnamn, oberoende av deras riktiga namn. Lokalbefolkningen började kalla huset för Fiskaretorpet, ett namn som hängt med sedan dess.

Torpet användes som åretruntboende fram till 1940-talet, därefter endast tillfälligt.

Det har stått tomt i över 40 år, fram tills nu då Nättraby Byalag tagit sig an att renovera byggnaden.

Visa mer...