”Det är första gången jag varit med om en olycka”

BLEKINGE Artikeln publicerades
Från bussfönstret. 10 bilder
Foto:Fakhri Barzandeh
Från bussfönstret.

Kustbussen började skaka. Sedan blåste dubbeldäckaren sakta av E22 och la sig i 45 graders vinkel.

– Det var lite skrämmande, säger Fakhri Barzandeh från Karlskrona.

Hon hade satt sig högst upp i dubbeldäckaren och långt fram för att se ut mot vägen. Snöovädret blev värre och värre.

– Bara fem minuter innan olyckan tog jag en film till min Facebook på hur det såg ut med all snö, berättar Fakhri Barzandeh.

När bussen kört förbi Jämjö på väg mot Karlskrona tog de starka vindbyarna tag i den. Vid Vallby blåste bussen ut mot åkern.

– Det hände steg för steg, som i slow motion, säger Fakhri Barzandeh.

Hon hade bussbältet på sig och fick omtumlad hjälp att ta sig loss ur sätet på den lutande bussen.

– Först var det obehagligt. Men alla hjälpte varandra och det var en duktig chaufför. Alla tog hand om varandra.

Fakhri Barzandeh fick ut sitt bagage, och kort senare kom ambulans och räddningsfordon. Ambulanspersonalen gick igenom alla, men ingen hade fått några skador som behövde sjukhusvård. En annan buss kom och hämtade de strandade passagerarna.

– Det är första gången jag har varit med om en olycka. Händer det så händer det. Jag är så tacksam att det gick bra för alla, säger Fakhri Barzandeh.

Kort efter att räddningstjänsten lämnat Kustbussen blåste nästa buss av vägen i närheten på de öppna vidderna. Den ska inte ha haft några passagerare. Den höll sig på alla fyra hjulen i diket, och blev lättare att få loss.

– Det har varit en extraordinär situation med mycket kraftiga vindbyar. Bussarna blev till stora vindfångare och i kombination med temperaturen och väglaget blåste de av vägen, säger Simon Sandberg, marknadschef och presskontakt på Bergkvarabuss som kör kollektivtrafiken i Blekinge.

I sydost har en del turer ställts in till följd av ovädret.

– Det görs alltid bedömningar om vi ska köra turer eller inte. Det gör vi i dialog med länstrafikbolagen. Vi får se över så att vi får ännu tydligare riktlinjer för när vi ska ställa in, säger Simon Sandberg.

Bussavåkningarna orsakade stopp på E 22 mellan Vallby och Jämjö kyrka i båda riktningarna under eftermiddagen innan vägen kunde öppna med begränsad framkomlighet.

Vid 18-tiden var vägen öppen igen.

Strax före 17 körde två bilar ihop på E22 vid Ramdala. Det orsakade nytt tillfälligt stopp i trafiken på E22 i båda riktningarna mellan cirkulationsplatserna Lösen och Torstäva. Ingen person ska ha fått några skador.

Vid 17.10 kom larm om en avåkning på Torstävavägen vid Gängletorp, Ramdala. Det finns ingen uppgift om skador.

Snöovädret har också orsakat förseningar i tågtrafiken.

Blekingetrafiken meddelar att avgången mellan Ronneby och Karlskrona 15.46 ställdes in och ersattes av buss.

Avgången 16.47 från Karlskrona till Hässleholm ersätts av buss via Bergåsa och Ronneby. I Hässleholm ska byte ske till närmaste tåg mot Lund/Malmö/Köpenhamn.

Tåget med avgångstid från Ronneby 17.08 beräknas gå i rätt tid enligt Blekingetrafiken vid 15.56.

I Sölvesborgs kommun gör väglaget att hållplatsen Krokås hamn inte kan trafikeras från 15.50 på onsdagseftermiddagen. Resande hänvisas till Hörviks skola.

I Karlskrona skärgård har Sturköpendeln med M/F Flaggskär ställts in från 15.10 och resten av dagen på grund av hårda vindar.